Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Εντόπισαν το μπαλκόνι από όπου ζωγράφιζε ο Μονέ

Εχουν περάσει 110 χρόνια από την ημέρα που ο Κλοντ Μονέ ζωγράφισε το πυκνό νέφος του Λονδίνου στον περίφημο πίνακά του «Η γέφυρα του Βατερλώ». Κι όμως, οι επιστήμονες τώρα κατάφεραν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν ο διάσημος ζωγράφος την ώρα της δημιουργίας του. Ο πίνακας ανήκει στη σειρά με τα έργα του Λονδίνου που ζωγράφισε ο Μονέ όταν κατοικούσε στη βρετανική πρωτεύουσα από το 1899 ώς το 1901. Οι επιστήμονες έβαλαν στο... μπλέντερ του υπολογιστή αρχεία της κίνησης του ήλιου, χάρτες του Λονδίνου από τη Χαρτογραφική Υπηρεσία του στρατού και ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα. Ετσι, κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο στο μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου του ξενοδοχείου «Σαβόι», όπου στάθηκε ο Μονέ για να ζωγραφίσει.
Ο Μονέ μετακόμισε στο Λονδίνο για να αιχμαλωτίσει με τις μπογιές του πώς επηρεάζει το νέφος το φως του ήλιου.
Ο Τζον Θορνς, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, και οι συνεργάτες του παρατήρησαν τη θέση του ήλιου και του οβελίσκου της Κλεοπάτρας όπως αποτυπώνονται στον πίνακα. Το ίδιο έκαναν και για άλλους πίνακες της ίδιας περιόδου φτάνοντας στο σημείο να εντοπίσουν τα δωμάτια του ξενοδοχείου από τα οποία ζωγράφισε ο Μονέ τα τοπία του Λονδίνου.
«Ο ζωγράφος αποτύπωσε με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό και το νέφος της πόλης. Οι πίνακές του είναι ένα είδος μετεωρολογικού ημερολογίου της εποχής», εξηγεί ο Θορνς στην «Guardian».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...