Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

“LA BOHÈME” ΤΟΥ G. PUCCINI Στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2010 στο Κάστρο Πάφου


Ένα  από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του βερισμού, την όπερα La Bohème του Giacomo Puccini παρουσιάζει φέτος το «Pafos Aphrodite Festival» στην Κύπρο, από την Εθνική Όπερα της Σλοβακίας. Το τριήμερο 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου θα φορέσει για 12η  φορά, το λυρικό του κοστούμι, μεταφέροντας τους θεατές στο περιβάλλον του Παρισιού, κάπου κοντά στα 1830, φιλοδοξώντας να προσφέρει για ακόμη μια φορά στους φιλόμουσους μια μοναδική εμπειρία οδηγώντας τους στα μαγικά μονοπάτια του λυρικού δράματος.
 
Η  La Bohème (Λα Μποέμ) είναι η τέτέαρτη κατά σειρά όπερα του  G. Pucucini μετά από τις Le Villi (Τα ξωτωικά, 1884), Edgar (1889) και Manon Lesecaut (1890). To  libiretto της είναι στα ιτατλικά και αποπτελείται από τέσέσερις πράρξεις, γεμεάτες τραργικότητα, αλλά και κωμωικές στιτγμές- όπως ακρκιβώς είναι η πραργματική ζωή.
Βασαίζεται στο λογοοτεχνικό έργο Scecnes de la vie de Bohème (Σκηκνές από τη μποπέμικη ζωή) του Γάλάλου συγυγραφέα Henry Muruger (Ανρί Μυρζέ) με χαραακτηριρστικές διαιφορές στην πλοκή του αρχρικού έργου του Muruger,. Το κείεμενο αυτό επεπξεργάσάτηκαν οι λιμιπρετίσίτες Luigi Illlica (1859-1919) και Giuiseppe Giaicosa( 1847- 1906).
 
Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε την 1η Φεβερουαρίου 1896 στο Teaetro Regio του Toroino. Πρόρκειται για ένα αριρστοτεχενικό έργο, όπου χωρίς να ακοκλουθείεται μια καθαιερωμένη φόρμα, συνυδυάζει με μεγεάλη επιπτυχία το ρεαελισμό και την καθααρή ιτατλική μελεωδία. Στο έργο απεπικονίζίεται η αστσική, αισιθηματική αντνίληψη των καλαλιτεχνών, με περειγραφές χώρων, ελαλφρά τυπυοποιημηένη περειγραφή χαραακτήρων και εντνυπωσιαικές σκηκνές ενώ η λυρυική ποιοότητα της μουοσικής κατααξιώνει την όπερα της εποπχής.
 
Για προκρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα Γραφεία της Εταιρείας στην Πάφο στο τηλέφωνο +35726822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy .
 
Η ταυτόχρονη οπτική μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα θα γίνεται μέσω υπερτίτλων.

La Bohème: Η υπόθεση
Παρίσι, Παραμονή Χριστουγέννων, περ. 1830
Μια συντροφιά νεαρών καλλιτεχνών, ζει, διασκεδάζει, δημιουργεί, και ερωτεύεται, ζώντας την κάθε στιγμή. Είναι οι ξέγνοιαστοι μποέμ, αστοί καλλιτέχνες, που προβάλλουν μία διαφορετική, ρομαντική και σίγουρα πιο αντισυμβατική αντίληψη για τη καθημερινότητα, αδιαφορώντας σε κάθε περίπτωση για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη ζωή, τον έρωτα και την τέχνη τους. Είναι ο Ροντόλφο ο ποιητής, ο Μαρτσέλο ο ζωγράφος, η ασθενική Μιμή, ο Σονάρ ο μουσικός, ο Κολίνε ο φιλόσοφος, και η άστατη Μουζέτα.  Ο ποιητής Ροδόλφος, ο μουσικός Σωνάρ, ο φιλόσοφος Κολίν και ο ζωγράφος Μάρκελλος, ζουν αμέριμνοι σε μια φτωχή σοφίτα. Ο Ροδόλφος συνδέεται με μια νεαρή γειτόνισσά του ασθενική τη Μιμή, που ο μελαγχολικός τους έρωτας είναι το μόνο θλιβερό σημείο στην εύθυμη ζωή τους. Στο μεταξύ η φίλη  του Μαρκέλλου, η εύθυμη και ελκυστική Μιζέτα (ή Μουζέτα) συνδέεται με έναν εύπορο από τον οποίο αποκτά ωραία φορέματα και κοσμήματα με συνέπεια να εγκαταλείψει με τη συνήθη ευκολία τον Μάρκελλο. Ωστόσο και η Μιμή τελικά χωρίζει από τον Ροδόλφο που όμως λόγω συναισθηματισμού δεν αντέχει τον χωρισμό. Έτσι σε τυχαία συνάντηση Μιζέτας και Μάρκελλου βοηθούν να ξανασμίξουν οι παλιοί εραστές. Τελικά ξανασυναντιούνται όλοι στη φτωχή σοφίτα που φθάνει και η φθισική και φτωχή Μιμή για να πεθάνει στην αγκαλιά του αγαπημένου της Ροδόλφου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...