Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πέθανε στα 79 του ο Ανδρέας Βουτσινάς

Ο Ανδρέας Βουτσινάς άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 το πρωί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, τα αίτια του θανάτου ήταν πνευμονία και νοσοκομειακές λοιμώξεις από τις οποίες είχε προσβληθεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.
Πρόσφατα, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι, έπειτα από ατύχημα που υπέστη. Η υγεία του είχε κλονιστεί την τελευταία δεκαπενταετία, μετά το βαρύτατο εγκεφαλικό που είχε υποστεί.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία στο «Ολντ Βικ» και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Γουέμπερ Ντάγκλας, ενώ φοίτησε και στη σχολή του Λι Στράσμπεργκ. Το 1957 έγινε μέλος του «Actors' Studio».

Σκηνοθέτησε περισσότερες από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, τον Καναδά, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Ελλάδα.

Συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, μεταξύ αυτών οι Φέι Ντάναγουεϊ, Γουόρεν Μπίτι, Ανν Μπάνκροφτ, Φανί Αρντάν και Ειρήνη  Παππά.

Στη διάρκεια της πορείας του συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Εθνικό Θέατρο, την Πειραματική Σκηνή Τέχνης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον ανώτατο τίτλο τιμής του «Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων», καθώς και τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος Τιμής».

Νεκρώσιμη ακολουθία δεν θα ψαλεί. Κατά την επιθυμία του εκλιπόντος, η σορός του θα αποτεφρωθεί στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...