Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«ΕΛΛΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ!»: Διεθνής Συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Σαουσπιλχάους του Γκρατς

Στις 22 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας, η πρώτη παρουσίαση της διεθνούς συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Σαουσπιλχάους (Schauspielhaus) του Γκρατς. 


Πρόκειται για μια συνεργασία των δύο θεάτρων, στο πλαίσιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που στοχεύει στην ανάδειξη αλλά και τη διακωμώδηση των στερεοτύπων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους γερμανόφωνους λαούς της βόρειας Ευρώπης. 

Το αποτέλεσμα αυτής της συμπαραγωγής είναι η παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Σαουσπιλχάους του Γκρατς, μια από τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της Αυστρίας. Πρόκειται για μια μοναδική παράσταση που θα δοθεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, την Πέμπτη 3/10/13, στις 21.00.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (από το πρόγραμμα της παράστασης στο Σαουσπιλχάους)

Η Κέρκυρα υπήρξε το αγαπημένο νησί της Πριγκίπισσας Σίσυ. Ο Γκαίτε ένιωθε θαυμασμό και νοσταλγία για την Ελλάδα, ως μια σύγχρονη "Αρκαδία". Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, ασκούσε πάντα μεγάλη επιρροή και έλξη στον γερμανόφωνο χώρο, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σε βαριά βιομηχανία της. Ο τόπος, στον οποίο χόρευε ο Αλέξης Ζορμπάς, αποτέλεσε για πολλά χρόνια υπόδειγμα για τους βορειοευρωπαίους, που θαύμαζαν τον αγνό τρόπο ζωής των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, το φαγητό, ακόμη και τις παραξενιές που συνόδευαν τη φήμη του ελληνικού λαού.

Ηθοποιοί και των δύο θεάτρων, υπό τη διεύθυνση του Ελληνο-γερμανού σκηνοθέτη, Σαράντου Ζερβουλάκου, οργανώνουν ένα σκηνικό παιχνίδι, βασισμένο στα εθνικά κλισέ και τις "αλληλοκατηγορίες" που εξαπολύονται από τον έναν λαό προς τον άλλο. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Σαράντος Ζερβουλάκος
Έρευνα - δραματουργική επεξεργασία: Κρίστιαν Μαγιερ (Christian Mayer), Αμαλία Κοντογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευρώπη Θωμοπούλου
Δραματουργική συνεργασία: Μαρλίν Μέρχολτς (Marlin Merholz)
Με τους: Σίμον Κέζερ (Simon Käser), Ματίας Όνερ (Matthias Ohner), Λίλα Βλαχοπούλου και Μαριάννα Παπασάββα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...