Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το αρχείο του Λευτέρη Βογιατζή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Φωτογραφίες, ηχογραφημένες και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, σκηνοθετικά τετράδια και σημειώσεις, ημερολόγια εργασίας, κριτικές παραστάσεων, σκηνικά και κοστούμια, μαγνητοταινίες και cd της μουσικής των παραστάσεων, βιβλία/προγράμματα..

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα περιέχει το πολύτιμο αρχείο του Λευτέρη Βογιατζή, το οποίο ανήκει πλέον στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος χάρις στη γενναιόδωρη δωρεά της συντρόφου του κυρίας Ειρήνης Λεβίδη, με τη σύμφωνη γνώμη της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου.

Το αρχείο περιέχει επίσης μεγάλο αριθμό μαγνητοσκοπημένων σημαντικών παραστάσεων του ευρωπαϊκού θεάτρου, πεντακόσιες περίπου κινηματογραφικές ταινίες, μια βιβλιοθήκη με πάνω από δέκα χιλιάδες τίτλους, προσωπικά αντικείμενα και γραπτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης το αρχείο για την ώρα θα αποθηκευτεί με ασφάλεια και, αφού καταγραφεί, θα παραδοθεί στους ερευνητές και το κοινό, στις νέες εγκαταστάσεις της πρώτης βιβλιοθήκης της χώρας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα.

Αναλυτικότερη παρουσίαση του Αρχείου θα γίνει, κατά την τιμητική εκδήλωση για τον Λευτέρη Βογιατζή, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η σημαντική αυτή δωρεά έχει ξεχωριστή σημασία για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και για τον πρόσθετο λόγο ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη που αυτή εμπνέει εκ νέου, καθώς και την ελπίδα, αν όχι τη βεβαιότητα, ενόψει και του επικείμενου ορισμού του νέου Γενικού Διευθυντή της, ότι εισέρχεται πια σε μια νέα φάση της ιστορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...