Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Θέατρο Τέχνης: Το ιστορικό Υπόγειο επιστρέφει στις ρίζες με νεοελληνικά έργα

Το Θέατρο Τέχνης μπαίνει φέτος στην όγδοη δεκαετία του. Σε μια περίοδο κρίσης, όπου τα πάντα δοκιμάζονται, επιλέγει να επιστρέψει στις ρίζες και να τοποθετήσει στο κέντρο του προγράμματος του, στο ιστορικό Υπόγειο, το νεοελληνικό έργο, συνεχίζοντας την παράδοση, που ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε και καθιέρωσε. 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ

Προσανατολισμένο προς αυτήν την κατευθύνση επιλέγει ως κεντρικό έργο στο Υπόγειο την  επετειακή αναβίωση της βραβευμένης παράστασης «Ο Δρόμος Περνά Από Μέσα», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Έργο του «πατριάρχη του ελληνικού θεάτρου» Ιάκωβου Καμπανέλλη - συγγραφέα που συνέδεσε όσο κανένας το όνομα και την πορεία του με το Θέατρο Τέχνης. Δικό του έργο,  «Η Αυλή των θαυμάτων»,  ήταν το πρώτο νεοελληνικό έργο που ανέβηκε στο Υπόγειο, το 1957.

Θα ακολουθήσει το πρόσφατα βραβευμένο με το α’ Κρατικό  Βραβείο για νέους Θεατρικούς Συγγραφείς έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, «Η Απειλή». Το έργο βραβεύτηκε: «Για την ποιότητα της δραματουργίας του, που, χωρίς να αιφνιδιάζει ως προς τα μέσα της, χαρακτηρίζεται από οικονομία, ρυθμό, σκηνική αποτελεσματικότητα και καθαρή θεματική. Πρόκειται για ένα έργο που επικοινωνεί με το σήμερα, ισορροπεί ανάμεσα στην δραματικότητα και την φαιδρότητα της καθημερινότητας, δεν εξωραΐζει καταστάσεις και τοποθετείται ιδεολογικά με σαφήνεια απέναντι σε ένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας μας».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ

Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης, ευελπιστώντας η όγδοη δεκαετία στην οποία εισέρχεται να έχει τη λάμψη της πρώτης, γίνεται  βήμα έκφρασης για νέους -πλην όμως καταξιωμένους- Έλληνες συγγραφείς.  Οκτώ  καινούργια «μικρά» έργα -διάρκειας μιας ώρας-, εμπνευσμένα από τη σύγχρονή μας πραγματικότητα, γραμμένα  αποκλειστικά για να φιλοξενηθούν στο Υπόγειο, έρχονται να αναδείξουν, με σύγχρονο τρόπο, τις αξίες που το Θέατρο Τέχνης ανέκαθεν υπηρετούσε, καθιστώντας το συνομιλητή μιας κοινωνίας που φαίνεται  να το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

Οι συγγραφείς που  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του  Θεάτρου Τέχνης να γράψουν για  το Υπόγειο είναι: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Αλέξης Σταμάτης, Ανδρέας Φλουράκης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μισέλ Φάις, Σάκης Σερέφας και Γιάννης Δούμος.

" Όλη η πόλη το  κουβεντιάζει"  των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

"Μεσάνυχτα σ'έναν  τέλειο κόσμο" του Αλέξη  Σταμάτη

"Ασκήσεις για γερά  γόνατα" του Ανδρέα  Φλουράκη

"Τον άυλο εσένα"  του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

"La petite mort"  του Μισέλ Φάϊς

"Αλμανάκ»  της Μαριάννας Κάλμπαρη

" Έναν φιδέ κι ακίνητος!" του Σάκη Σερέφα

"Να ζείς" του  Γιάννη Δούμου  

Τα οκτώ έργα θα παίζονται  ανά δύο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη  καθ’ όλη την διάρκεια της  χρονιάς, δημιουργώντας το δικό τους κόσμο  στο ιστορικό αυτό θέατρο της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...