Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το ανατρεπτικό “Κουρδιστό Πορτοκάλι” ανεβαίνει επί σκηνής με τον Άρη Σερβετάλη


Ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί η σκηνή της Αθήνα παρουσιάζοντας το ανατρεπτικό και προκλητικό έργο του Anthony Burgess, "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι".

Η πρεμιέρα της παράστασης που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Κακλέα στη σκηνοθεσία, προγραμματίζεται για το τέλος Οκτωβρίου με τον Άρη Σερβετάλη στον κεντρικό ρόλο στο θέατρο Αποθήκη.

Το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» αφηγείται – σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται – την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν.

Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.

Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.

Η διάσημη νουβέλα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και σαράντα χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με «τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Στο μεταξύ, είχε αποκλειστεί από πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες «λόγω θέματος» και «λόγω λεξιλογίου».

Το 1971, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Stanley Kubrick. Η προβολή του φιλμ απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες (στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 1999!)

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Burgess διασκεύασε το έργο για το θέατρο κυρίως λόγω των καλλιτεχνικών διαφορών που είχε με τον Kubrick σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά του.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 από το «Θέατρο Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη.

Στον κεντρικό ρόλο ο Άρης Σερβετάλης.
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίμων Φιορέττος.

Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Παραγωγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...