Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Παλιάτσων Τραγωδία »

Για δέκα μόνο παραστάσεις, σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική διεύθυνση : Σοφίας Φιλιππίδου, από την ομάδα «Ιδαίοι Δάκτυλοι» ανεβαίνει το «Παλιάτσων  Τραγωδία » .
Η παράσταση στηρίζεται σε τρία αριστουργηματικά σατιρικά μονόπρακτα της ίδιας χρονικής περιόδου (τέλη του περασμένου αιώνα) τριών μεγάλων συγγραφέων του τέλους του 19 αιώνα "Τα μεγάλα βάσανα "του Ζόρζ Κουρτελίν 1858-1929, την «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη 1859-1922 και τον «γάμο»του ΄Αντον Τσέχωφ 1860-1904.

Στα "μεγάλα βάσανά" δύο τυπικές μικροαστές κυρίες συναντώνται στο σαλόνι της μιας για να κλάψουν και να γελάσουν φρικτά για εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα!
Την μια την απατάει ο άντρας της και την άλλη την εγκατέλειψε η υπηρέτρια της. Η ερωτική απιστία είναι το αγαπημένο θέμα του Ζωρζ Κουρτελίν ο οποίος την σατιρίζει όχι με τον βούρδουλα του μαστιγωτή αλλά με το χαμόγελο της συμπάθειας.
Στην κλασσική και μεγαλοφυή «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη η οικογένεια του κυρίου Στενού έρχεται για βεγγέρα στην οικογένεια του κυρίου Νερουλού με αφορμή το προξενιό του νεαρού τους ανιψιού με μια εκ των θυγατέρων του κυρίου Νερουλού . Απειλές και παρεξηγήσεις όμως ανατρέπουν την η τάξη προκαλώντας ρωγμές που απειλούν την πρόσοψη του καθωσπρεπισμού και της γυαλισμένης επιφάνειας του "άψογου" νοικοκυριού και των δυο οικογενειών.
Στον «Γάμο» τέλος του Άντον Τσέχωφ Ένας συνταξιούχος γραμματέας του κολεγίου με την γυναίκα του παντρεύουν την κόρη τους. Ένας πράκτορας κοινωνικών ασφαλίσεων καλείται να φέρει στο γάμο κάποιον τέλος πάντων στρατηγό έτσι για να ανέβει κάπως το επίπεδο της βραδιάς. Αντ΄ αυτού ο απατεώνας πράκτορας φέρνει ένα συνταξιούχο βαρήκοο δεύτερο καπετάνιο του ναυτικού ....που αναπολώντας τις μεγάλες θαλασσινές μπόρες αναπαριστάνει πως ένα καράβι που πάει να τσακιστεί παίρνει την στροφή με συντονισμό του πληρώματος κάτω απ τα ναυτικά παραγγέλματα του καπετάνιου!!!
Τι λέει ο σκηνοθέτης: 
Η ομάδα Ιδαίοι δάκτυλοι ιδρύθηκε το 2000 από φοιτητές οικότροφους της Κρητικής εστίας με την βοήθεια της Σοφίας Φιλιππίδου. Τα μέλη της παρακολουθούν τα σεμινάρια θεατρικής παιδείας που προσφέρει η Σοφία Φιλιππίδου δωρεάν και ανεβάζει "χειροποίητες" παραστάσεις ενώ κάθε χρόνο ενσωματώνει νέα μέλη. Το πνεύμα είναι ο πειραματισμός, η πρωτοπορία, το παιχνίδι, η επικοινωνία, η συλλογικότητα και κυρίως η χαρά που σπάνια μπορεί κανείς να βρει στο επαγγελματικό θέατρο. Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν λάβει μέρος σε φεστιβάλ δήμων στην Ελλάδα και στην Αθήνα σε φοιτητικές εκδηλώσεις σε περιοδείες σε χωριά της Κρήτης και αλλού.

Η νέα παράσταση θέλει να προκαλέσει τρελό γέλιο και τρελή χαρά γι αυτό χρησιμοποιεί τα τεχνάσματα του γκροτέσκο άλλα και καταφεύγει στην χαρά, την φαντασία, την ποίηση και τον αυτοματισμό του σουρεαλισμού!
Παίζουν: Γιώργος Αναστασάκης ,Μαργαρίτα Βεριγάκη, Μαρία Γκερέκου, Δημήτρης Δούνιας Άννα Καρτσωνάκη, Λευτέρης Κουράκη , Δήμητρα Κρίκου, Σταυρούλα Λαγιάκου.
Στίχους έγραψε η Σοφία Φιλιππίδου και ο Χρήστος Διάφας
Μουσική: Δημήτρης Ξένος
Επιμέλεια σκηνικών: Βαγγέλης Μαργιολάκης και ο Γιώργος Λιοδάκης
Επιμέλεια κοστουμιών: Ρένα Ρασούλη και η Κατερίνα Χαρζουλάκη
Επιμέλεια φωτισμών: ο Γιώργος Αναστασάκης και η Μαργαρίτα Βεριγάκη
Μουσική επιμέλεια η ομάδα «Ιδαίοι Δάκτυλοι»
Συνοδεύουν με κιθάρα και βιολί ο Δημήτρης Ξένος και ο Ορέστης Μαυρόπουλος

Ημέρες παραστάσεων: Από Τρίτη 1 Ιουνίου, κάθε μέρα, έως και Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ.

Διάρκεια 1:30΄ Τιμή εισιτηρίου: γενική 15 ευρώ φοιτητικό 10 ευρώ

Θέατρο 104 (Κέντρο λόγου και Τεχνών) Καλλιδρομίου & Θεμιστοκλέους 104 Εξάρχεια Τηλ. 210 3826185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...