Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Εβγαλαν στο σφυρί το "Τρίτο στεφάνι"!


Μία από τις πλέον εμπορικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου τα τελευταία χρόνια, απ’ ό,τι φαίνεται βγήκε σε... δημοπρασία. Μοναδικός «πλειοδότης» η εταιρεία Ελληνική Θεαμάτων. Ορισμένοι μάλιστα μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη μακρόχρονη ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

Το «Τρίτο στεφάνι», έργο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Ταχτσή, που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο «ΡΕΞ - Κοτοπούλη» και έσπασε ταμεία, στην κυριολεξία χαρίστηκε ως δώρο στο εμπορικό θέατρο. Ετσι, τον χειμώνα θα ανεβεί στο θέατρο «Παλλάς» με τον ίδιο θίασο, τους ηθοποιούς, δηλαδή, που ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου και αμείβονται από τον κρατικό κορβανά. Μόνο οι πρόβες για τη συγκεκριμένη παράσταση διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες και οι ηθοποιοί εισέπρατταν τους μισθούς τους κανονικά. Η Ελληνική Θεαμάτων έχει προς εκμετάλλευση μία καθ’ όλα έτοιμη παράσταση, χωρίς να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια τα διαθέτει το Εθνικό Θέατρο.

Η απόφαση που υπερψηφίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου -ένα μέλος του Δ.Σ. μειοψήφησε- παραχωρεί την παραγωγή στην Ελληνική Θεαμάτων και απλώς το Εθνικό θα εισπράττει το 20% των εσόδων. Να διευκρινίσουμε ότι όταν έριξε αυλαία το έργο στο «REX - Κοτοπούλη» υπήρχαν λίστες αναμονής από θεατές! Η παράσταση από την αρχή ήταν sould out, ακόμη και τις μέρες που πήρε παράταση.

«Υπεγράφη μια οικονομική συμφωνία» αποκάλυψαν στην «Espresso» άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην πρώτη κρατική σκηνή. Αν και στο παρελθόν, όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού ο Νίκος Κούρκουλος το θέατρο φιλοξένησε μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες («Βίρα τις άγκυρες» πάλι σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, «Ποια Ελένη» σε κείμενα Ρέππα - Παπαθανασίου), ουδέποτε συνέβη κάτι παρόμοιο.

Την είδηση επιβεβαίωσε στην «Espresso» η μία από τις πρωταγωνίστριες, η Φιλαρέτη Κομνηνού: «Ναι, είναι αλήθεια ότι θα παίξουμε στο “Παλλάς”. Μας έχουν ενημερώσει και θα ξεκινήσουμε στις αρχές Οκτωβρίου». Για το θέμα παίρνει θέση η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία διαμαρτύρεται «για την απαράδεκτη αυτή και μοναδική στα χρονικά ενέργεια του πρώτου τη τάξει θεάτρου της χώρας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με ανακοίνωσή της.

Εκτός από τη Φιλαρέτη Κομνηνού, στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τάνια Τρύπη, Αλκίνοος Αλμπάνης, Μαρία Ζορμπά, Γιάννης Νταλιάνης, Ντόρα Σιμοπούλου κ.ά. Η Νένα Μεντή, η οποία συμμετείχε ενσαρκώνοντας τον ρόλο της Εκάβης, δεν θα εμφανιστεί την επόμενη σεζόν και είναι η μόνη από τον θίασο που θα αντικατασταθεί. Η ηθοποιός θα συνεχίσει τις παραστάσεις της με το έργο που αφορά τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ 

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...