Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«Οι κλεμμένοι πίνακες δεν θα πωληθούν»

Η αξία των πέντε πινάκων που κλάπηκαν χθες από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τεχνοκριτικούς. Οι ίδιοι εκτιμούν πως τα έργα δεν γίνεται να πουληθούν, επειδή είναι πασίγνωστα.
Όλοι οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συμφωνούν: οι κλεμμένοι πίνακες είναι πολύ γνωστοί και δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουληθούν.
«Συχνά, μετά την κλοπή γνωστών έργων σκεφτόμαστε ότι έγινε κατά παραγγελίακάποιου τρελού συλλέκτη αλλά κατόπιν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται γιατέτοια περίπτωση», εξήγησε ο Στεφάν Τεφό, αξιωματικός της μονάδας εντοπισμούέργων τέχνης της Ιντερπόλ.
Οι πέντε πίνακες, "Το περιστέρι με μπιζέλια" του Πάμπλο Πικάσο, το "Βουκολικό"
του Ανρί Ματίς, "Η ελιά κοντά στην Εστάκ" του Ζορζ Μπρακ, η "Νεκρή φύση μεπολυελαίους" του Φερνάν Λεζέ και "Η γυναίκα με τη βεντάλια" του ΑμεντέοΜοντιλιάνι" κλάπηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη από κάποιο άτομο πουμπήκε στο μουσείο από ένα παράθυρο.
Ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι στα τέληΜαρτίου διαπιστώθηκε "μερική βλάβη" στο σύστημα συναγερμού ενός μέρους τουμουσείου.
Σήμερα όμως ο Κριστόφ Ζιράρ, αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματαπολιτισμού, υποστήριξε ότι ούτε ο δήμος ούτε ο διευθυντής του μουσείου είχανενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Ο Ζιράρ εξέφρασε τη λύπτη του που "παρά τηνπαρουσία τριών φυλάκων έγινε μια τέτοια εισβολή και κάποιος ξεγέλασε το σύστημαπαρακολούθησης".
Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες του μουσείουείναι κακής ποιότητας και δύσκολα θα δώσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, ανέφερε πηγήπροσκείμενη στην έρευνα.
Σύμφωνα με το δήμο του Παρισιού η αξία των κλεμμένων έργων εκτιμάται "μεταξύ90-100 εκατομμυρίων ευρώ". Ωστόσο, η τεχνοκριτικός Ανιές Σεβέστρ-Μπαρντέ,υποστήριξε ότι το ποσό των 100 εκατομμυρίων είναι "γελοίο" καθώς πρόκειται για"σημαντικά έργα μεγάλων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα".
Η ίδια εκτιμά ότιμόνο το "Περιστέρι" του Πικάσο, έργο του 1911, μπορεί να φτάνει τα 40-50εκατομμύρια ευρώ. "Θα έλεγα περίπου το ίδιο για ένα έργο του Ματίς. Και έναςΜπρακ του 1906, όπως η "Ελιά κοντά στην Εστάκ" δεν απέχει πολύ", πρόσθεσε. Η "Γυναίκα με βεντάλια" του Μοντιλιάνι θα στοίχιζε "τουλάχιστον 20 εκατομμύριαευρώ", διαβεβαίωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...