Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ροκ στη βίλα των οργίων

Με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά δεν το λέω εγώ. Ο Βρετανός ηθοποιός (τρόπος του λέγειν ηθοποιός) Τζέικ Ουέµπερ το λέει. Από µέσα ο τύπος. Επί 8 1/2 χρόνια φιλοξενούµενος στο τσαρδί του Κιθ Ρίτσαρντς. Των Rolling Stones: «Η παρακµή µε τα όργια drugs και παρτούζας µάς είχαν εγκλωβίσει σ’ ένα βαθύ σκοτάδι». Ελα!

Αυτό το σκοτάδι λοιπόν φιλοξενείται στο πρόγραµµα της «Quinzane des Realisateurs» (Δεκαπενθήµερο των Σκηνοθετών) στο Φεστιβάλ των Καννών. Το δηµιούργηµα των ανταρτών του γαλλικού σινεµά του Μάη του 1968. Τότε ο λόγος ήταν πολιτικός. Revolution ας πούµε. Τώρα εντελώς σκανδαλοθηρικός. Με τα orgies περισσότερη δηµοσιότητα. Τres bien. Ετσι και σε περίοπτη θέση το ωριαίο ντοκιµαντέρ «Stones in Εxile» του Στίβεν Κίγιακ. Και µε τιµώµενο πρόσωπο τον πρωταθλητή αερόµπικ και γυµναστικής Μικ Τζάγκερ. Με πατηµένα τα 67. Με τα ίδια χρονάκια ο Κιθ, µε τρία παραπάνω ο Τσαρλς Ουότς και κοντά στα 74 ο Μπιλ Γουάιµαν. Τζόβενα δηλαδή.

Αφορµή η επανέκδοση µε δέκα ακυκλοφόρητα κοµµάτια του θρυλικού διπλού (στην εποχή του, το 1972 ) άλµπουµ «Εxile on main street». Εκεί, ισχυρίζεται ο Ρόµπερτ Φρανκ, ένας άλλος ντοκιµαντερίστας, «τα παιδιά έγραψαν το “Cocksucker Βlues”». Τίτλος που αδυνατώ να τον µεταφράσω. Θα µε µπαγλαρώσουν.

Αναζητήστε τη µετάφραση σε κάποιο λεξικό.

Εκείνη λοιπόν την περίοδο που µόλις οι «Πέτρες» είχαν ολοκληρώσει ή επρόκειτο να περιοδεύσουν ανά τις ΗΠΑ (η µνήµη µου δεν µε βοηθάει), ο Μικ µε την παρέα του την είχαν κοπανήσει από την Γηραιά Αλβιώνα. Για πολιτικούς λόγους θα πείτε. Για να γλιτώσουν τα φραγκάκια τους από την εφορία θα πω. «Θα χρεοκοπούσαµε» λέει ο Μικ. Μεταξύ µας; Τρίχες κατσαρές. Ετσι ακριβώς. Οπως ο Ινγκµαρ Μπέργµαν (και ουχί Μπέργκµαν) την κοπάνησε από τη Σουηδία το 1976. Αυτοεξόριστοι λοιπόν. Σιγά τη δυστυχία. Ο Κιθ ας πούµε - τότε 31 - κατέληξε στη βιλάρα «Νελκότ», στη Βιλφρανς της Ν. Γαλλίας. Ντουµάνι η υπόγα της βίλας. Και όχι µόνο. Ο Κίγιατ στο ντοκιµαντέρ λέει ότι ο «Κιθ κολυµπούσε σε τόνους ηρωί νης». Ταυτόχρονα µε το κολύµπι, λειτουργούσε και 24ωρο πάρτι. Με εδέσµατα groupies και οµαδικά συµπλέγµατα. Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει.

Ο Μπόµπι Κις, ο σαξοφωνίστας της ηχογράφησης, καταθέτει: «Ποτέ άλλοτε στη ζωή µου δεν είχα πέσει σε τέτοια προχειρότητα, ανακατωσούρα και βρώµα». Τα όργανα πεταµένα παντού. Ακόµα και στην τουαλέτα. Χαοτικές καταστάσεις. Συνεχίζει την αφήγηση ο Αντι Τζόουνς, ο ηχολήπτης εκείνων των θρυλικών ηµερών του Summer 1972: «Οι χορδές από την υγρασία τα ‘χανε παίξει. Το συγκρότηµα αδύνατον να συντονιστεί. Ακόµα και οι ηλεκτρικές λάµπες ήταν καµένες».

Αντί να συµµαζέψουν τα σκατά, οι µάγκες την κοπανάνε από την υπόγα προς άλλα µέρη γαλλικά. Ο Μικ, ας πούµε, τράβηξε προς Παρίσι. Να καθησυχάσει την Μπιάνκα (άρτι νυµφευµένη µε την «Πέτρα»). Βλέπετε, η Μπιάνκα, όπως κάθε γυναίκα, διέθετε το χάρισµα της καχυποψίας. Σου λέει µε πόσες - ταυτοχρόνως - να πήγε; Με δέκα, ας πούµε; Τουλάχιστον. Διότι έξω από τη βιλάρα τσούρµο οι groupies. Είπαµε Cocksucker Βlues!

Το µεγαλύτερο µέρος του κινηµατογραφικού υλικού προέρχεται από το ντοκιµαντέρ του Ρόµπερτ Φρανκ «Cocksucker Βlues» Γυρισµένο µε Super 8. Μαζί µ’ αυτό και σπάνιες φωτογραφίες που τράβηξε ο Ντοµινίκ Ταρλέ. Ο οποίος επί έξι µήνες στεγαζόταν στην φωλιά του Κιθ και της γκόµενας αυτού Ανίτα Πάλενµπεργκ. Ακόµα µερικά στιγµιότυπα από ένα άλλο ντοκιµαντέρ - του Σκοτ Ουόκερ αυτό - µε τον τίτλο «30 Century Μen». Φυσικά µαζί µε το αυθεντικό υλικό, υπάρχουν µπόλικες σκηνές αναπαράστασης µε τις σηµερινές «Πέτρες».

Η κατάληξη σεισµική. Χαµός στις Κάννες.

Χαµός για την αναµενόµενη εισβολή του Μικ Τζάγκερ. Ανάµεσα στους φαν και ο Μπενίτσιο Ντελ Τόρο. Μέλος της φετινής Κριτικής Επιτροπής. Ο διάσηµος ηθοποιός. Που πριν από δύο χρόνια τον είδαµε ως Τσε Γκεβάρα στην οµότιτλη, σχεδόν πεντάωρη ιστορία του Στίβεν Σόντερµπεργκ. Και η οποία ακόµα να προβληθεί εν Ελλάδι. «Ετσι είναι - έλεγε ένας πράκτορας του FΒΙ σε ένα ντοκιµαντέρ για τη δολοφονία του Τζον Λένον - όλοι αυτοί οι µακρυµάλληδες, µια χαρά για µας. Ο Λένον όµως ξεχώριζε. Αυτός ήταν το πρόβληµα. Γιατί είχε πάρει τον ρόλο του σοβαρά». Ως εκ τούτου. Δολοφονηµένος ο Τζον. Εσαεί έφηβος ο Μικ. Αντε γεια!  ΔΗΜ. ΔΑΝΙΚΑΣ -  ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...