Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Έκθεση γλυπτών του Γ. Καλακαλλά στον Τύρναβο


Η έκθεση γλυπτών του μεγάλου Τυρναβίτη καλλιτέχνη Γιώργου Καλακαλλά φιλοξενείται στο Μουσείο Αμπέλου και Οίνου (Αρχοντικό Καράσσου) στον Τύρναβο έως και την Κυριακή 23 Μαΐου.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στον Τύρναβο μια τέτοιας εμβέλειας έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες το βράδυ, παρουσία του ίδιου του γλύπτη, ο οποίος αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που εκθέτει στον τόπο που γεννήθηκε και έκανε την πρώτη του γνωριμία με τη γλυπτική.
Η έκθεση του κ. Καλακαλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του γλωσσολογικού συνεδρίου «Τζαρτζάνεια», που πραγματοποιείται για τρίτη φορά στον Τύρναβο προς τιμή του μεγάλου Τυρναβίτη γλωσσολόγου Αχιλλέα Τζάρτζανου.
Για το έργο του καλλιτέχνη μεταξύ άλλων, μίλησε ο ιστορικός Τέχνης, αρχαιολόγος και γιος του μεγάλου καλλιτέχνη κ. Ανδρέας Καλακαλλάς.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λέλλα Μάγγου – Στατήρη. Στο χαιρειτισμό του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης μίλησε για το έργο του Γιώργου Καλακαλλά, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους πμευματικούς άνδρες της χώρας
Στη συνέχεια στους συμπατριώτες του μίλησε και ο ίδιος ο κ. Καλακαλλάς, ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά το δήμαρχο Τυρνάβου και γενικότερα το δήμο για τη δημιουργία της εκδήλωσης. Ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η επισήμανσή του ότι νιώθει τη μεγαλύτερη συγκίνηση απ’ όλα τα μέρη του κόσμου όπου και αν πήγε αφού τώρα εκθέτει τα έργα του στη γενέτειρά του, τον Τύρναβο.
 
Ποιος είναι
Ο Γεώργιος Καλακαλλάς γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1938. Περάτωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου και έλαβε Πτυχίο Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών το 1962. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) επειδή πρώτευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Παιδείας και το τότε βασιλικό ίδρυμα για τη μελέτη της Μεταβυζαντινής, Λαϊκής και Ξυλογλυπτικής Τέχνης για ένα χρόνο στο Πήλιο και για δύο χρόνια στα Ζαγοροχώρια, το 1959 έως το 1962. Το πρώτο του βραβείο το έλαβε ύστερα από διαγωνισμό μόλις αποφοίτησε το 1962 από την Σχολή, για το Μνημείο του Αυξεντίου, στην Κύπρο. Έχει πραγματοποιήσει 38 ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται:
-Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «ΩΡΑ», Αθήνα
-Γκαλερί «ΖΥΓΟΣ», Αθήνα
-Δημοτική Πινακοθήκη, Λάρισα, Μουσείο Ι.Ι. Κατσίγρα
-Πανεπιστήμιο EOTVOS, Ουγγαρία
-Αίθουσα Τέχνης, Ξενοδοχείο «CapeSounio»
-Γκαλερί «TITANIUM» - Έκθεση Σπουδαστών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. με γενικό τίτλο «Πλαστικές Δημιουργίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...