Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η πόλη Εμπόριον, πύλη εισόδου του Ελληνικού πολιτισμού στην Ισπανία

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Σωματείο Ελληνικές Ρίζες φιλοξενούν τον Eusebi Ayensa Prat, Διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, ο οποίος θα μιλήσει για την πόλη Εμπόριον, τη δυτικότερη Ελληνική αποικία, στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Στην εκδήλωση, θα ακουστεί ποίημα του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. Στη συνέχεια, θα ακουστούν κείμενα και ποιήματα που έχουν αφιερώσει καταλανοί συγγραφείς και ποιητές στο Εμπόριον, στα καταλανικά απο τον κ. Αγιένσα και στα ελληνικά από τους ηθοποιούς Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκη Βουτέρη. Τέλος, θα απονεμηθεί στον διακεκριμένο ελληνιστή και μεταφραστή κύριο Ayensa ένα μετάλλιο, εκ μέρους των Ελληνικών Ριζών, σε ανάμνηση όσων έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το Εμπόριον:
Στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π. Χ., έμποροι από την αρχαία Φώκαια,  προερχόμενοι από τη Μασσαλία ίδρυσαν, σε ένα μικρό νησάκι στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, την ελληνική αποικία Εμπόριον, με το σκοπό, -όπως  υποδεικνύει το όνομά της- να βρεθούν καινούργιοι δρόμοι για τη διεξαγωγή εμπορίου, στο δυτικό άκρο της Μεσογείου. Στην ομιλία αυτή το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ελληνική παρουσία  στο  Εμπόριον και θα αναδειχθεί η σπουδαιότητά του σαν πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο Eusebi Ayensa Prat, ελληνιστής, μεταφραστής και πανεπιστημιακός, είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με ειδίκευση στα αρχαία ελληνικά, και διδάκτωρ Ρομανικής Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων μία συλλογή μελετημάτων που εκδόθηκε το 2005 από το CSIC (Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών, Μαδρίτη), με αφορμή τα 550 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έχει μεταφράσει στα καταλανικά ανθολογία ελληνικών δημοτικών τραγουδιών με τίτλο Ελληνικές παραλογές. Από το 2006 διατελεί αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης, ενώ το ίδιο έτος τού απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γενεαλογίας και Εραλδικής το διεθνές βραβείο Delenda, για το σύνολο του επιστημονικού του έργου σχετικά με τη μεσαιωνική και τη νεώτερη Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...