Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Μια ναυτική δύναμη αποκαλύπτεται

Μαίρη Αδαμοπούλου
Φως στην αρχαία πόλη που καθιέρωσε το ευβοϊκό αλφάβητο ρίχνει έκθεση με 437 θησαυρούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Φωτογραφία
Είναι η κωπηλάτιδα πόλη που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο στον «νηών κατάλογο» ως συμμετέχουσα στον Τρωικό Πόλεμο και πήρε το όνομά της από τους σπουδαίους κωπηλάτες της (ερέτες). Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις της αρχαιότητας και αυτή που καθιέρωσε το ευβοϊκό αλφάβητοένα από τα πρώτα της ελληνικής γραφής. Η Ερέτρια, που στους περισσότερους είναι γνωστή ως καλοκαιρινός προορισμός, αποκαλύπτει την εντυπωσιακή και μακρόχρονη ιστορία της μέσα από 437 αρχαιότητες, που θα συγκεντρωθούν σε μια μοναδική έκθεση- αφιέρωμα, η οποία και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Χρυσά και περίτεχνα κοσμήματα, αριστοτεχνικά έργα ερυθρόμορφης και μελανόμορφης κεραμικής, ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος δαφνηφόρου είναι μερικοί μόνο από τους μίτους που θα ξετυλίξουν την ιστορία της Ερέτριας από την αρχή της 3ης χιλιετίας, τότε που άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής αποτελώντας σημαντικό κέντρο διεξαγωγής του εμπορίου από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Περιήγηση που θα συνεχιστεί προς τις αποικίες, καθώς η Ερέτρια συμμετείχε ενεργά στον Α΄ αποικισμό των Ελλήνων ιδρύοντας αποικίες στον Βορρά (Μένδη, Μεθώνη, Δικαία), αλλά και τη Δύση (Πιθηκούσες, Κύμη) έως ότου εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, που είχε επαφές με τη Μικρά Ασία, τη Συρία και την Κύπρο.
Από την έκθεση με τις τέσσερις ενότητες που θα συστήσει την κωπηλάτιδα πόλη στο ευρύ κοινό δεν θα λείψουν οι εκτενείς αναφορές στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, την καθημερινή ζωή, αλλά και την πλούσια θρησκευτική ζωή της πόλης- πέρα από τον πολιούχο Απόλλωνα δαφνηφόρο υπήρχαν ιερά της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, της Δήμητρας και της Ίσιδας- και τα ταφικά έθιμα.
Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευθούν ευρήματα όχι μόνο από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ερέτριας, αλλά και των Μουσείων Χαλκίδας, Ολυμπίας, Σάμου, Νομισματικό, Μπενάκη και τα Μusei Capitolini της Ρώμης, μαζί με μακέτες σημαντικών κτιρίων, υδατογραφίες με σκηνές καθημερινότητας και βίντεο, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τη σύγχρονη πόλη με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα.
Η έκθεση εν συνεχεία θα ταξιδέψει στη συλλογή Ludwig της Βασιλείας (από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο 2011) ώστε όχι μόνο να αναδειχθεί η αρχαία ναυτική δύναμη, αλλά και να παρουσιαστεί το έργο της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής που μελετά την περιοχή εδώ και 45 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...