Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Στον Γιάννη Σμαραγδή ο Χρυσός Ίππος Καριέρας

Στον Γιάννη Σμαραγδή τον σκηνοθέτη της επικής ταινίας «El Greco» , απονεμήθηκε ο Χρυσός Ίππος Καριέρας του 18ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας. Η απονομή έγινε χθες το πρωί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Ο σκηνοθέτης που χαρακτηρίστηκε ιδιοφυία από τον Κάρολο Κουν, με σεμνότητα και απλότητα αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας της ταινίας, που δεν είναι άλλα από την ανθρωπιά και την αγάπη. «Μια ταινία για να γίνει επιτυχία πρέπει να έχει μέσα της πολλή αγάπη και όλα τα στοιχεία που αθροίζουν την ανθρώπινη οντότητα. Ο κινηματογράφος είναι μια μεγάλη λαϊκή τέχνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο πολιτισμός μας είναι ο πολιτισμός της κατανόησης των άλλων ανθρώπων. Είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες από τη μεγάλη δεξαμενή των ελληνικών θεμάτων» σημείωσε ο κ. Σμαραγδής ενώ αναφορικά με τη βράβευσή του δήλωσε συγκινημένος όχι μόνο για την τιμή που γίνεται στο πρόσωπό του αλλά και για το γεγονός ότι αφορά μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Λάκης Λαζόπουλος που είναι παιδί της Λάρισας. «Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι άγιος. Σημαδεύει την Ελλάδα και ας μη φαίνεται. Στην ταινία ο Λαζόπουλος υποδύεται τον προστάτη –άγγελο του Θεοτοκόπουλου. Η αλήθεια είναι ότι μας προστατεύει με διάφορους τρόπους και μας δίνει δύναμη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφερόμενος στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών τόνισε ότι όλες οι πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό κρατάνε ζωντανή την ψυχή του τόπου, γιατί καμιά φορά τα μικρά είναι μεγάλα.
Στα επόμενα σχέδιά του είναι η ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» τιτλοφορείται με θέμα την άγνωστη συγκλονιστική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, που έμαθε στην υφήλιο το χαβιάρι.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την απονομή, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει το Μεσογειακό Φεστιβάλ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κάθε χρόνο ανοίγουμε ένα παράθυρο επικοινωνίας για τους ανθρώπους της κινηματογραφικής σκέψης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το φεστιβάλ γιατί ανοίγουμε δρόμους, δεν τους κλείνουμε». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων κ. Μιχάλης Τσακίρης τόνισε ότι η παρουσία του Γιάννη Σμαραγδή στην πόλη είναι πολύ σημαντική όπως και η διεξαγωγή του Φεστιβάλ που φέτος, φιλοξενεί ταινίες Λαρισαίων σκηνοθετών.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και σκηνοθέτης, κ. Στέλλα Μπελέση αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Σμαραγδή αλλά και στην πορεία του Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών, ζητώντας για ακόμη μια φορά ο κόσμος να το αγκαλιάσει δίνοντας ελπίδα στους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν να συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...