Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2010: Χωρίς περικοπές στην ποιότητα





Περικοπές στην ποσότητα, αλλά όχι στην ποιότητα, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που παρουσίασε χθες ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Λούκος στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς.

Με φόντο το μειωμένο προϋπολογισμό -που έχει περικοπεί κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με πέρυσι-, το Φεστιβάλ δεν είναι πια κομμάτι του Bridge Project, η Ντέμπορα Γουόρνερ δε θα σκηνοθετήσει το «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολ Μπρεχτ στο Ηρώδειο και η Ομάδα Blitz, δεν θα παρουσιάσει φέτος δουλειά της στο Bios.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος -που χαιρέτησε την παρουσίαση-, ο πήχης που ανέβηκε ψηλά με την συμβολή του Γιώργου Λούκου, θα παραμείνει ψηλά, μέσα από το συμβιβασμό με λιγότερες παραγωγές.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Δύο τραγωδίες, τέσσερα έργα του Αριστοφάνη και ένας Σαίξπηρ, θα ανέβουν φέτος στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.


2 Ιουλίου και 3 Ιουλίου: Η αυλαία της Επιδαύρου θα ανοίξει με τους «Ιππής» του Αριστοφάνη, από τη Θεατρική διαδρομή, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

9 και 10 Ιουλίου: Το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζει τον «Οιδίποδα Τύραννο», με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
16 και 17 Ιουλίου: Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
 


23 και 24 Ιουλίου: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανεβάζει επίσης Αριστοφάνη, τους «Αχαρνής», με Σταμάτη Κραουνάκη, Γρηγόρη Βαλτινό και Κώστα Βουτσά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη.
30 και 31 Ιουλίου: Το Εθνικό Θέατρο, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
6 και 7 Αυγούστου: Μεγάλη έκπληξη ο Τόμας Οστερμάγιερ. Σκηνοθετώντας για πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο, επιλέγει τον σαιξπηρικό «Οθέλλο» και κάνει εδώ παγκόσμια πρεμιέρα.
13 και 14 Αυγούστου: Η αυλαία θα πέσει με την παράσταση «Πλούτος - Πενίας θρίαμβος», που θα ανέβει από το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου
9 και 10 Ιουλίου: Στη Μικρή Επίδαυρο, η αυλαία ανοίγει με τη Λένα Πλάτωνος να παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την καινούργια ηλεκτρονική δημιουργία της, βασισμένη σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη. Συμμετέχουν η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο «Absolutely Greek to Me».
16 και 17 Ιουλίου: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης συναντά τον Μιλτιάδη Παπαστάμου και τους Absolute Ensemble, στo «Absolutely Greek to Me».
23 και 24 Ιουλίου: Τα φάντος θα τιμήσει, η Κριστίνα Μπράνκο.
30 και 31 Ιουλίου: Τέλος, επιμένοντας στον πειραματισμό με τις παραδοσιακές φόρμες, ο Σίμος Κακάλας και η Ομάδα Χώρος επαναπροσεγγίζουν την «Ερωφίλη».
Μέγαρο
25 και 27 Ιουνίου: Πρεμιέρα για το Μέγαρο Μουσικής, με τους Les Arts Florissants που συμπράττουν με τον Ουίλιαμ Κρίστι με την καινοτόμο Αμερικανίδα χορογράφο Τρίσα Μπράουν, για να παρουσιάσουν τον «Πυγμαλίωνα».
7 έως 9 Ιουλίου και 13 έως 15 Ιουλίου: Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά τη μνήμη της Πίνας Μπάους (1940-2009), της ακαταπόνητης εξερευνήτριας της κίνησης και της συγκίνησης, προσκαλώντας το Χοροθέατρο του Βούπερταλ, που θα παρουσιάσει τις δύο τελευταίες παραστάσεις του, «Agua» και «Nefes».
14 Ιουλίου: Ο Κωνσταντίνος Καρύδης επιστρέφει στη γενέτειρά του για μια εμφάνιση με την πολυπολιτισμική Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ. Πλαισιωμένος από την ορχήστρα-πρότυπο του μελλοντικού ορχηστρικού τοπίου της Ευρώπης, θα σταθεί ως σολίστ και ο ταλαντούχος Τούρκος μουσικός και συνθέτης Φαζίλ Σάι.
Ηρώδειο
2 Ιουνίου: Ο πρωτοπόρος λυράρης Ψαραντώνης θα συναντήσει στη σκηνή του Ηρωδείου τον Γιάννη Αγγελάκα, στην πρεμιέρα των μουσικών δρώμενων.
4 Ιουνίου: Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, σε σύμπραξη με το σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ.
16 Ιουνίου: Θεατρική πρεμιέρα στο Ηρώδειο, με το αρχαίο ιαπωνικό Θέατρο Νο και την παράσταση «Η Σούτρα της Μεγάλης Σοφίας», όπου πρωταγωνιστεί ο Ροκούρο Ουμεγουάκα.
23 Ιουνίου: Η Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας με τους 200 μουσικούς της, ηλικίας από 16 έως 26 χρονών, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο Ντέμης Ρούσσος, στις 25 Ιουνίου, στο Ηρώδειο.
25 Ιουνίου: Ο Ντέμης Ρούσσος θα ξεκινήσει από τη σκηνή του Ηρώδειου την παγκόσμια περιοδεία του.
30 Ιουνίου: Η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw, του Αμστερνταμ, θα εμφανιστεί με έργα Βάγκνερ και Μάλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης Ιταλού, Ντανιέλ Γκάτι.
2 Ιουλίου: Μια εκλεκτή ομάδα χορευτών του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης, υπό τον Μπενζαμέν Μιλπιέ, έρχεται για μια βραδιά.
12 Ιουλίου: Μια ιστορική μορφή της «τροπικάλια», της μουσικής που ξεπήδησε τη δεκαετία του 1960 στη Βραζιλία, ο Καετάνο Βελόζο.

Συνεργασία
Παράλληλα, στον κύκλο «Προμηθέας», η μυθική μορφή-απαρχή της ευρωπαϊκής κουλτούρας, προσεγγίζεται μέσα από την καλλιτεχνική συνεργασία τριών θεάτρων από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Τουρκία, το Θέατρο Άττις, τους Rimini Protokoll και το Studio Oyuncular? και τον Γιάννη Κουνέλλη. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο Έσεν και στην Κωνσταντινούπολη.

Πειραιώς 260
2 Ιουνίου: Η θεατρική αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει με την παράσταση «Άγγελοι στην Αμερική» του Tόνι Κούσνερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με πρωταγωνιστές τους Ζέτα Δούκα, Θανάση Ευθυμιάδη, Δημήτρη Λιγνάδη, Χρήστο Λούλη, Μάγια Λυμπεροπούλου.
15 Ιουνίου: Στα μουσικά δρώμενα, η Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής θα ερμηνεύσει το «L'isola disabitata» του Joseph Haydn, σε όργανα εποχής.
16 και 17 Ιουνίου: Η ομάδα Θεατρικό Ανάλογο παρουσιάζει την παράσταση «Ανείπωτο - για τον Γιώργο Χειμωνά», σε σκηνοθεσία και δραματουργική σύνθεση Τάκη Τζαμαργιά.
24 έως 27 Ιουνίου: Ο Τόμας Οστερμάγιερ σκηνοθετεί ιερά τέρατα του γερμανικού θεάτρου στον «Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν» του Ερρίκου Ίψεν.
29 και 30 Ιουνίου: Οι Active Member συναντούν εδώ την Όλια Λαζαρίδου, αλλά και μέλη της ομάδας 18 μποφόρ, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Κοινός Τόπος».
2 έως 5 Ιουλίου: Το «Λεωφορείο ο Πόθος» θα σταθμεύσει, με τη γαλλική παράσταση «Ένα Λεωφορείο», που υπογράφει ο Πολωνός Κριστόφ Βαρλικόφσκ. Στο ρόλο-θρύλο της Μπλανς Ντυμπουά, η σπουδαία Ιζαμπέλ Υππέρ.
3 και 4 Ιουλίου: Τους «Δαίμονες» του Ντοστογιέφσκι μεταφέρει στη σκηνή ο Πέτερ Στάιν, σε μια παράσταση που αναμένεται να διαρκέσει, μαζί με τα διαλείμματα, 12 ώρες.
7 έως 9 Ιουλίου: Ο Τζόνα Μπόκαερ παρουσιάζει τη χορευτική παράσταση «Replica».
10 έως 12 Ιουλίου: Ακολουθεί με χορευτικά βήματα, η Κατρίν Ντιβερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...