Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Έφυγε ο σουρεαλιστής Έλληνας της θεατρικής Νέας Υόρκης

Φωτογραφία
Τα σουρεαλιστικά cult έργα του έγραψαν τη δική τους ιστορία στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ΄60 σαν off-off Βroadway παραγωγές. Και ο κόσμος θα θυμάται τον Χ. Μ. Κουτούκα- που πέθανε προχθές σε ηλικία 72 ετών, στο σπίτι του στο Μανχάταν- για τις θρυλικές απροσδόκητες παραστάσεις του «παραλόγου». Σε έργα όπως η «Μήδεια στο πλυντήριο» και «Φριχτοί άνθρωποι έρχονται επίσκεψη, άρα πρέπει να κάνουμε ότι δύσκολα τα καταφέρνουμε μαζί τους, ελπίζοντας ότι θα σηκωθούν να φύγουν», παρουσίαζε καρτουνίστικους χαρακτήρες που τους έβαζε σε εξωφρενικές καταστάσεις.
Μάλιστα, στη δεκαετία του ΄60 έγραφε και παρουσίαζε τα έργα του σε τρελό ρυθμό στο «Cafe Cino» και στο «La ΜaΜa» (εκεί δηλαδή που γεννήθηκε το off-off Βroadway). Το 1966 πήρε το βραβείο Οbie από τη Village Voice στην κατηγορία της Προσβολής στην Παράδοση. Ο Χαράλαμπος Μονρό Κουτούκας γεννήθηκε στο Έντικοτ της Νέας Υόρκης και μετακόμισε στο Μανχάταν, όπου άρχισε να γράφει θεατρικά έργα, να παίζει και να διευθύνει ένα workshop το «Τhe School for Gargoyles». Τα σκηνικά για τις παραστάσεις του τα μάζευε από τον δρόμο, από όπου συχνά έβρισκε και τους ηθοποιούς του. Είχε και μια τελευταία επιθυμία (την οποία είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του):
«Παρακαλώ πολύ να με θάψετε σε μια σούβλα, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται μια κακή θεατρική παραγωγή να μπορώ να γυρίζω αυτόματα στον τάφο μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...