Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Στην τελική ευθεία τα ελληνικά «Όσκαρ»

Φωτογραφία
«Ακαδημία Πλάτωνος», «Κυνόδοντας» και «Στρέλλα» είναι η τριάδα των ταινιών που εμφανίζονται υποψήφιες στις σημαντικότερες κατηγορίες των - πρώτων- βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που ίδρυσαν οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη». Η «Στρέλλα» του Πάνου είναι υποψήφια σε ένδεκα κατηγορίες (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου, α΄ και β΄ γυναικείου, μουσικής, μοντάζ, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, μακιγιάζ), η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη σε εννέα (ταινίας, β΄ γυναικείου, μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου, μακιγιάζ, ειδικών εφέ), ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικεί βραβεία σε οκτώ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού, εφέ, μοντάζ) και η «Ακαδημία Πλάτωνος» σε τέσσερις (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου). Για βραβείο καλύτερης ταινίας είναι υποψήφιο και το «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου.
Το βραβείο ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσουν οι ταινίες «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Εθνικός Κήπος» της Μαρίας Γεντέκου και «Ξένος σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου.
Το βραβείο σκηνοθεσίας διεκδικούν οι ταινίες «Ακαδημία Πλάτωνος» (Φίλιππος Τσίτος), «Κυνόδοντας» (Γιώργος Λάνθιμος) και «Στρέλλα» (Πάνος Κούτρας), ενώ για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη υποψήφιοι είναι οι Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το «Βank Βang», Βαρδής Μαρινάκης για το «Μαύρο Λιβάδι» και Μαργαρίτα Μαντά για τη «Χρυσόσκονη».
Στο βραβείο σεναρίου υποψήφιες είναι οι «Ακαδημία Πλάτωνος» (Αλέξης Καρδαράς, Φίλιππος Τσίτος), «Κυνόδοντας» (Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμιος Φιλίππου), «Στρέλλα» (Πανος Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης).
Οι Αντώνης Καφετζόπουλος («Ακαδημία Πλάτωνος»), Χρήστος Στέργιογλου («Κυνόδοντας») και Γιάννης Κοκιασμένος («Στρέλλα») είναι υποψήφιοι για το βραβεία α΄ ανδρικού ρόλου και οι Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας»), Θεοδώρα Τζίμου («Ricordi Μi») και Μίνα Ορφανού («Στρέλλα») είναι υποψήφιες για το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου.
Για το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι Κώστας Βουτσάς («Βank Βang» και «Ο διαχειριστής») και Χρήστος Πασσαλής («Κυνόδοντας»). Μπέτυ Βακαλίδου, Άννα Μάσχα, Βικτώρια Χαραλαμπίδου με τις ερμηνείες τους στις ταινίες «Στρέλλα», «Χρυσόσκονη» και «Ψυχή Βαθιά» προτάθηκαν για βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου.
Οι υποψηφιότητες προέκυψαν κατόπιν ψηφοφορίας (22-24 Μαρτίου) 171 μελών της Ακαδημίας. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία (26-29 Απριλίου) των μελών, τα οποία από τις υποψηφιότητες του πρώτου γύρου θα αναδείξουν την ταινία που θα προτείνουν στο υπουργείο Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Ελλαδα στα Όσκαρ.
ΦΩΤΟ:  Η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα είναι φαβορί στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με 11 υποψηφιότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...