Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πολυταξιδεμένη τέχνη «σ΄ έναν κόσμο που μικραίνει»

Φωτογραφία
Περιπλανώμενος σε «έναν κόσμο που μικραίνει με ταχείς ρυθμούς», όπως έλεγε, ο αμερικανοϊάπωνας καλλιτέχνης Ισάμου Νογκούτσι (1904-1988) φτάνει ώς την Άνδρο.

Με 42 γλυπτά του, 34 σχέδια και προσχέδια που θα εκτίθενται από την Κυριακή 27 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή- για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος.
Στην έκθεση- έπειτα από εκείνες των Πικάσο, Μιρό, Χένρι Μουρ, Ροντέν, Σαγκάλ κ.ά.- θα δούμε ακόμη φωτογραφίες από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα του Νογκούτσι σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Ο πολυταξιδεμένος καλλιτέχνης, γιος ενός ιάπωνα ποιητή και μιας αμερικανίδας συγγραφέως, γνώρισε την Ελλάδα από πολύ μικρή ηλικία, μέσα από την αγάπη της μητέρας του και την επισκεπτόταν επανειλημμένα, θαυμάζοντας κάθε φορά αριστουργήματα της κλασικής γλυπτικής. Πειραματίστηκε δε με τα υλικά και αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο της «environmental art» και της «τέχνης της γης».

Συνεισέφερε όμως και στο ντιζάιν: οι γλυπτικές φόρμες Αkari και το τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια παραγωγής Ηerman Μiller σχεδιάστηκαν από τον Νογκούτσι- που ίδρυσε και το Ιsamu Νoguchi Garden Μuseum το 1985 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ακόμη στο ενεργητικό του είναι συνεργασίες με τη διεθνούς φήμη χορογράφο Μάρθα Γκρέιχαμ και τους Μερς Κάνινγκχαμ, Ζορζ Μπαλανσίν και με τον συνθέτη Τζον Κέιτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...