Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Κι αν η μισή μου καρδιά στην Κίνα βρίσκεται...

Του Μανώλη Πιμπλή
Η Κίνα, με 109 εκδότες, εννέα συγγραφείς και 3.000 τίτλους, αλλά και ταινίες, δείχνει το πολιτιστικό της πρόσωπο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Φωτογραφία
«Να κάνουμε την οικονομική κρίση, κρίση συνείδησης» ζήτησε χθες ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. «Το βιβλίο είναι ένας καλός τρόπος απόκτησης μεγαλύτερης αυτοσυνειδησίας» είπε και καλωσόρισε την Κίνα στην Ελλάδα. Την Κίνα που, στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, από τις 22 έως τις 25 Απριλίου, θα είναι τιμώμενη χώρα. Η Κίνα έρχεται πάνοπλη, εκπροσωπού- μενη από 109 εκδοτικούς οίκους (και πάνω από διακόσια στελέχη τους) και 9 συγγραφείς και ποιητές της, ηλικίας 40-60 ετών.
Το περίπτερό της θα είναι 690 τ.μ. (τέσσερις φορές μεγαλύτερο από της Γαλλίας και της Γερμανίας που προηγήθηκαν ως τιμώμενες χώρες) και σε αυτό θα επιδειχθούν περίπου 3.000
τίτλοι- σύγχρονο δράμα, ποίηση, μυθιστόρημα, παιδικό βιβλίο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, ώστε το κοινό να έρθει σε ευρύτερη επικοινωνία με τον κινεζικό πολιτισμό.
Στο «Ολύμπιον» θα δούμε μια «Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου» (15-21 Απριλίου, επτά ταινίες), παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από κλασικές κινεζικές ταινίες, ενώ μια ακόμη έκθεση, η εικαστική έκθεση «Τρισδιάστατη Κίνα: κινεζική έκθεση σύγχρονης τέχνης» θα εγκαινιαστεί στις 22 Απριλίου στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης. Θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλων τεχνών από οκτώ καλλιτέχνες.
Ημερίδα για τους αρχαίους πολιτισμούς θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δέκα Ελλήνων και Κινέζων πανεπιστημιακών. Η καθιερωμένη θεματική έκθεση στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου θα είναι και αυτή αφιερωμένη στην Κίνα, μάλιστα έχουν προσκληθεί και οι σινολόγοι Φρανσουά Ζιλιέν (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρaris VΙΙ) και Σωτήρης Χαλικιάς.
Την ευχή του «να ενισχυθεί η φιλία και η αμοιβαία κατανόηση και γνωριμία των δύο πολιτισμών» διατύπωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Λούο Λινκουάν. Απαντώντας στην- αναπόφευκτη- δημοσιογραφική ερώτηση για το ζήτημα της λογοκρισίας στην Κίνα, ο Κινέζος πρεσβευτής κάλεσε τους δημοσιογράφους να επισκεφθούν την Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, να συνομιλήσουν με Κινέζους δημοσιογράφους και εκδότες προτού διαμορφώσουν γνώμη ή, ακόμα καλύτερα, να επισκεφθούν την ίδια την Κίνα όταν θα έχουν τον χρόνο. «Ένα ταξίδι αξίζει χίλιες λέξεις. Αν αρκεστείτε στα άρθρα που δημοσιεύονται στον δυτικό Τύπο δεν θα έχετε ολοκληρωμένη άποψη» είπε.
«Σχεδιάζουν το απόλυτο βιβλίο» «Στην Κίνα σχεδιάζεται η τεχνολογία του μέλλοντος», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου- που οργανώνει τη Διεθνή Έκθεση- Κατρίν Βελισσάρη. «Σε συνάντηση που είχα πρόσφατα στο Παρίσι, ένας εκδότης μού αφηγήθηκε μια ιστορία σαν παραμύθι: οι Κινέζοι ετοιμάζουν το “απόλυτο βιβλίο”. Ένα βιβλίο με λευκές σελίδες, που στη ράχη του θα αναγράφονται αποθηκευμένοι πάνω από δέκα χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, θα επιτρέπει στον αναγνώστη, με το πάτημα ενός κουμπιού, να “φορτώσει” το επιλεγμένο βιβλίο, το οποίο θα δώσει τη θέση του στο επόμενο, το οποίο, με τη σειρά του θα αποτυπωθεί στις λευκές, και πάλι, σελίδες».
ΦΩΤΟ:Μια μικρή ομάδα Θιβετιανών ακτιβιστών επιχειρεί να σώσει τη θιβετιανική αντιλόπη στην ταινία «Μountain Patrol: Κekexili» του Λου Τσουάν, που θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον κινεζικό κινηματογράφο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για να πάρουν το μαλλί της αντιλόπης και να φτιάξουν το πανάκριβο ένδυμα shahtoosh, δημοφιλές και στους κύκλους των φασιονίστας, το ζώο πρέπει να θανατωθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...