Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΘΕΩΝ: Η Ελληνική μυθολογία μέσα από το φακό του “The History Channel” αποκλειστικά στη nova

Μύθοι: Αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό, στο πραγματικό και στο φανταστικό, στο θεϊκό και στο ανθρώπινο. Χιλιάδες χρόνια πριν, δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους ιστορίες από την ανάγκη των ανθρώπων να εξηγήσουν πως δημιουργήθηκε ο κόσμος, η γη, ο ουρανός, η θάλασσα, το συμπάν, αλλά και από την ανάγκη τους να θεσπίσουν συγκεκριμένο πλαίσιο στις κοινωνίες που διαμορφώνονταν. 

Η νέα ωριαία συναρπαστική σειρά 10 επεισοδίων του The History Channel, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, μεταφέρει τους συνδρομητές της nova, της πρώτης ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, σε αυτό το μαγικό κόσμο της μυθολογίας, που συναρπάζει ακόμα και σήμερα, τόσους αιώνες μετά. Θεοί, ημίθεοι και θρυλικοί ήρωες, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, η ύψιστη θεότητα του αρχαιοελληνικού πανθέου, ο Δίας, ο Άδης- Θεός του Κάτω Κόσμου, ο Θορ- θεός των κεραυνών, ο Beowulf -ονομαστός ήρωας των Βίκινγκ, τα πλάσματα του Τόλκιν, όλοι αυτοί ζωντανεύουν μέσα από τις οθόνες της nova. Τ

ο κανάλι ταξιδεύει στην Ελλάδα και στους τόπους όπου έδρασαν οι μυθικοί ήρωες και με τη βοήθεια Ελλήνων ακαδημαϊκών, προσεγγίζει επιστημονικά ιστορίες αιώνων. Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, καθηγητής Αρχαιοελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Columbia University, ο Μιχαήλ Κοσμόπουλος, Καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο University of Missouri, ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, συγγραφέας του «The Mystery of the Mind», o Αντώνης Βασιλάκης, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιάννης Σακελλαράκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, μιλούν στην κάμερα και μας μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους.  

Πιο συγκεκριμένα, στις 11/4, θα προβληθεί η εκπομπή με τον Ηρακλή, γιο του Δία και της Αλκμήνης. Οι δώδεκα άθλοι του, αλλά και ένα πλήθος άλλων ηρωικών πράξεων, τον εξύψωσαν στα μάτια των ανθρώπων. Σήμερα, έπειτα από πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές, υποστηρίζεται ότι ο Ηρακλής ήταν υπαρκτό πρόσωπο, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης αυτών των ιστοριών. Σημειώνεται ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο.  

Στις  18/04, το The History Channel παρουσιάζει τη Μέδουσα, μία από τις Γοργόνες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, την οποία η θεά Αθηνά μετέτρεψε σε φρικτό τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Τα μάτια της ήταν τόσο τρομακτικά που όποιος την κοιτούσε πέτρωνε. Ποια είναι όμως η αλήθεια πίσω από το μύθο;  

Τέλος, στις 25/04 οι συνδρομητές θα μεταφερθούν στην μινωική Κρήτη για να παρακολουθήσουν  τη μοναδική ιστορία τουΜινώταυρου, που ήταν ένα τρομακτικό ον, με σώμα ανθρώπου, κεφάλι και ουρά ταύρου και τρεφόταν με ανθρώπινο αίμα. Μαζί με το Θησέα θα παρακολουθήσουν το ξετύλιγμα του μίτου της Αριάδνης και θα ανακαλύψουν, με τη συνδρομή των νεώτερων αρχαιολογικών ευρημάτων, τι υπάρχει πίσω από τους συμβολισμούς αυτής της ιστορίας της μυθολογίας. Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στην Κνωσό και στη Μεσαρά. 
«Σύγκρουση Θεών»: Κάθε Κυριακή στις 20.40 (από 11/4)
11/4 Ηρακλής
18/4 Μέδουσα
25/4 Μινώταυρος
2/5 Beowulf
9/5 Οδυσσέας: Η κατάρα της Θάλασσας
16/5 Οδυσσέας: Η εκδίκηση του πολεμιστή
23/5 Άδης
30/5 Δίας
6/6 Τα πλάσματα του Τόλκιν
13/6 Θορ 
Το  “The History Channel” εκπέμπει 24ωρες το 24ωρο αποκλειστικά στη nova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...