Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Νέο μουσείο στη Θεσσαλονίκη

Την επαναλειτουργία του Μουσείου Ύδρευσης Θεσσαλονίκης με ένα… μουσείο μέσα στο Μουσείο θα γιορτάσει η ΕΥΑΘ Α.Ε. την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου 2010.
Το Μουσείο Ύδρευσης θα ανοίξει τις πόρτες του για περισσότερα από 100 παιδιά σχολείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγράμματος του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκει πλέον στέγη στους χώρους του Μουσείου Ύδρευσης της ΕΥΑΘ Α.Ε. Το πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω το μουσείο!» θα συνδυαστεί με ξενάγηση από ανθρώπους της ΕΥΑΘ, ενώ θα μοιραστούν πληροφοριακό υλικό και δώρα στους μαθητές.
Το Μουσείο Ύδρευσης (26ης Οκτωβρίου 49, δίπλα στο ΦΙΞ) δέχεται επισκέψεις οργανωμένων ομάδων κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2310 514.029. Στο ίδιο τηλέφωνο «απαντά» το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για το ειδικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω το μουσείο!» που αφορά στο Μουσείο Ύδρευσης και απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Κατόπιν συνεννόησης και μόνο για τις Κυριακές θα δέχεται το Παιδικό Μουσείο ομάδες για την υλοποίηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών μουσειακών προγραμμάτων του.
Το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) στην περιοχή των Σφαγείων, όπου και στεγάζεται το Μουσείο Ύδρευσης, αποτελεί ζωντανή ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων από τα δυτικά τείχη του ιστορικού κέντρου. Λειτούργησε απρόσκοπτα έως το 1978. Το 1984 το Διοικητικό Συμβούλιο του τότε ΟΥΘ αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσείο. Το 1987, μετά από πρόταση της 4ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...