Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Ελένη» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας


«Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη»
Γ. Σεφέρης «Ελένη»

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, θα παρουσιάσει, το φετινό καλοκαίρι την παράσταση του έργου του Ευριπίδη «ΕΛΕΝΗ», στις 5, 6 και...
7 Ιουλίου στην Καλαμάτα, 9 και 10 Ιουλίου στο Αγρίνιο, 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (περίπου 50 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα).


Η «ΕΛΕΝΗ» είναι χαρακτηριστικό δείγμα τραγικωμωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα «πουκάμισο αδειανό»……

Η παράσταση κινείται ακριβώς πάνω στη διαχωριστική γραμμή κωμικού και τραγικού κρατώντας τις λεπτές ισορροπίες που το έργο απαιτεί, ενώ τονίζεται η «Πιραντελική» διάστασή του, με το παιχνίδι μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

Η «άχρονη» όψη της παράστασης συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας, μιας και ο συνθέτης της παράστασης, Νίκος Ξανθούλης, έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης
Μουσική – Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Τσαπόγας

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

ΕΛΕΝΗ: Πέμυ Ζούνη
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Αντώνης Καφετζόπουλος
ΤΕΥΚΡΟΣ: Νίκος Αρβανίτης
ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ: Αντώνης Καρυστινός
ΘΕΟΝΟΗ: Νίκη Παλληκαράκη
ΑΓΓΕΛΟΣ Α΄: Γιάννης Κοτσαρίνης
ΕΤΕΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ: Γιώργος Τσαπόγας

Χορός:

Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Σωτηρία Ρουβολή, Ηλέκτρα Καρτάνου,
Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...