Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Την παραμονή του Γ. Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών ζητά από τον Πρωθυπουργό ο καλλιτεχνικός κόσμος

Με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών εκφράζουν την αντίθεσή τους επικείμενη αντικατάσταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, κ. Γιώργου Λούκου και ζητούν την παραμονή του.

Μέχρι στιγμής την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι: Λυδία Φωτοπούλου, Λευτέρης Βογιατζής, Ξένια Καλογεροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Αντώνης Αντύπας, Αθηνά Τσάγκαρη, Μισέλ Φάις, Θωμάς Μοσχόπουλος, Γιώργος Κουμεντάκης, Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Αγγελάκας, Ρένη Πιττακή, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθανός, Βίκτωρ Αρδίτης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίων και αδίκων , ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης , ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη ( ελπίζουμε) , ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Αθηνών, από τότε που το διευθύνει ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του.

« Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου , με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα «μεγάλο» φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς , σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και τον σοβαρό ξένο τύπο!

Είναι πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το, επί χρόνια παρηκμασμένο φεστιβάλ Αθηνών, απέκτησε φυσιογνωμία, όραμα και ζωή, αύξησε το κοινό – με όλους τους χώρους του ασφυχτικά γεμάτους, αλλά επί πλέον διαμόρφωσε ένα άλλο, πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά !

Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας , για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί , να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι αυτόν τον σκοπό.

Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας , προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα σε αρνητικούς γι αυτήν καιρούς.

Είναι επίσης γνωστό ότι χάρη στο φεστιβάλ, Έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία, έξω από τα σύνορα της χώρας δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους.
Είναι τέλος «κοινό μυστικό» πως πολλοί είναι οι νέοι που όλον τον χρόνο συγκεντρώνουν χρήματα « για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ» και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους «ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η «εθνική κατάρα» να καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι– είναι γνωστό πόσοι άξιοι εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους.
Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη ,σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία να προσφέρει, τουλάχιστον, ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζουμε την κρισιμότητα των ημερών.

Ως υπουργός  δεν είχατε εκφράσει διαφωνία με τις  τολμηρές, υπερκομματικές  επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού. Θα επιτρέψετε, ως Πρωθυπουργός να ανατραπούν;  Γνωρίζουμε την κρισιμότητα αυτών ιδιαίτερα των ημερών. Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά  την τιμή να μας απαντήσετε έμπρακτα, σας παρακαλούμε, ότι είναι  φήμη το “θα αντικαταστήσουν τον Λούκο”, ανανεώνοντας τη θητεία του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...