Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ » από την Καίτη Κριτσωτάκη


«Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ », το κύκνειο άσμα του Όσκαρ Ουάϊλντ  ανεβαίνει δραματοποιημένο στη θεατρική σκηνή  στις αρχές Νοεμβρίου σε πρώτη παγκόσμια. Τη  δραματουργική επεξεργασία  και σκηνοθεσία  ανέλαβε  η Καίτη Κριτσωτάκη  .

Ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα όλων των εποχών  ,μια κραυγή διαμαρτυρίας  ενάντια στην απάνθρωπη μεταχείριση Ανθρώπου από Άνθρωπο.

Ο Όσκαρ Ουάϊλντ,  καθώς έπεσε θύμα της ακτινοβολίας του  και φυλακίστηκε,  ταυτίζεται με τη ζωή των απόκληρων και δεν κρατάει αποστάσεις . Σε μια κατάθεση ψυχής  ,ξετυλίγει τα συναισθήματα, την απομόνωση ,τον εγκλωβισμό ,των ανθρώπων που ζουν στη φυλακή, με την ελπίδα  να έχει χαθεί.                                                                                                               

 Η «Μπαλάντα» είναι  ύμνος στον Έρωτα και την Ελευθερία .Είναι ένα μάθημα Μετάνοιας. Γιατί –όπως έλεγε κι ο ίδιος : μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από όλους τους ανθρώπους  ακόμα κι απ΄ τους πιο αμαρτωλούς.

Στο έργο, αφηγείται  την εμπειρία ενός συγκρατούμενου του ,που καταδικάστηκε σε θάνατο  γιατί έκοψε  το λαιμό της γυναίκας του .Γεγονός που είχε βαθιά επίδραση  στον Όσκαρ Ουάϊλντ, εμπνέοντάς του το: «Ο καθένας σκοτώνει ότι αγαπάει» . Προικισμένος με σπάνια ευφυΐα  και δυνατότητα να βλέπει πέρα από την επιφάνεια ,εμβαθύνει στις καταστάσεις , στις συμπεριφορές και την ψυχολογία των ανθρώπων ,με  ρυθμό και εξέλιξη πράξεων που κόβουν την ανάσα.

 Τη μετάφραση έκανε ο Nίκος Β. Αλεξίου και το κείμενο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ελεύθερος Τύπος». Παίζουν :Καίτη Κριτσωτάκη ,Κατερίνα Γαβαλά .Στο ρόλο του Όσκαρ Ουάϊλντ ο Γιάννης Παπαγεωργίου , το Videoart δημιούργησε ο σκηνοθέτης , Νίκος Ζάππας και σχεδιασμό ήχου ,ο Γιάννης  Μασαβέτας.

Η  παράσταση  θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Altera Pars Μ.Αλεξάνδρου 123 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ  τηλ.2110144869-2103410011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...