Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Online Σεμινάριο Πολιτιστικής Διαχείρισης / Μουσειολογίας

Στις 13 Οκτωβρίου 2010 ξεκινά το νέο τμήμα του Online Σεμιναρίου Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μουσειολογίας. Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρέχει για έκτη χρονιά τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα να μυηθούν σε ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης μέσω του υπολογιστή τους, χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση παραδόσεων και με τη δυνατότητα προγραμματισμού του προσωπικού χρόνου απασχόλησής τους.

Το σεμινάριο αποτελεί βασική εισαγωγή στην έννοια και τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  καθώς και στις αρχές της πολιτιστικής διαχείρισης. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, θέματα διοίκησης, διαχείρισης και σχεδιασμού πολιτιστικής πολιτικής. Επίσης ενθαρρύνει τον προβληματισμό γύρω από τη σημασία και τη δυναμική των μουσείων αναπτύσσοντας θέματα όπως: αποστολή, λειτουργία, επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική του μουσείου.

Το πρόγραμμα του  σεμιναρίου αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες:

• Πολιτιστική Κληρονομιά

• Θεσμικό / Νομικό πλαίσιο

• Διαχείριση Πολιτιστικών Πόρων

• Χρηματοδότηση Πολιτιστικών Οργανισμών / Πολιτιστικών Δράσεων

• Μουσεία στον 21ο  αιώνα / Θεωρητικό  πλαίσιο, κοινωνικός ρόλος

• Μουσεία και επικοινωνία  – Το κοινό των  Μουσείων

Με την επιτυχή  ολοκλήρωση όλων των θεματικών ενοτήτων, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από την Ελληνοαμερικανική  Ένωση.

Για την παρακολούθηση  του σεμιναρίου δεν απαιτείται εξειδικευμένη  γνώση υπολογιστών παρά μόνο βασικές γνώσεις πλοήγησης στο διαδίκτυο (internet) και χρήσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Απαιτείται καλή γνώση Αγγλικών για την ανάγνωση μέρους της βιβλιογραφίας.
 
Βιογραφικό  συντονίστριας     

Η Αλεξάνδρα  Νικηφορίδου (ΜΑ University of Essex) είναι μουσειολόγος και εργάζεται ως σύμβουλος μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, όπως το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.ά. Αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο την εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και την επιμέλεια εκθέσεων, ενώ διδάσκει θέματα μουσειολογίας και πολιτιστικής διαχείρισης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...