Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πορεία προς τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 12 Σεπτεμβρίου



Αθήνα: Πορεία από την παραλία του Μαραθώνα προς τον Τύμβο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης για τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών πριν ακριβώς από 2.500 χρόνια.
Η πορεία θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα και όσοι ανταποκριθούν στο κάλεσμα να βαδίσουν προς τον Τύμβο, θα ακολουθήσουν μια ειδική διαδρομή.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου, οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Λευτέρης Βογιατζής και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα διαβάσουν από τον Ηρόδοτο την περιγραφή της μάχης. Για τη μουσική παρέμβαση, από τον Νίκο Ξανθούλη επιστρατεύονται η αρχαία λύρα, η αρχαία ελληνική σάλπιγγα και ο αυλός, ενώ ο Χάρης Λαμπράκης θα συμμετάσχει παίζοντας νέι (αρχαίο πνευστό όργανο της Μεσοποταμίας).
Σημαντική θα είναι η συμβολή της μαραθωνοδρόμου Μαρίας Πολύζου, της πρώτης γυναίκας που αναβίωσε το φειδιππίδειο άθλο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στη Λυδία Καρρά.
Σύμφωνα με το Βήμα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος προστασίας του Μαραθώνα, με αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστορικού τοπίου και εν συνεχεία με την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων του, η Εταιρεία οργανώνει και τα «Μονοπάτια του πολιτισμού». Πρόκειται για σηματοδοτημένες πολιτιστικές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες που θα ενώνουν σπουδαία μνημεία του Μαραθώνα προσκαλώντας τους επισκέπτες στην «ανακάλυψή» τους.
Μονοπάτια θα οδηγούν στον Τύμβο, στο Τρόπαιο, στα Αρχαία Λατομεία, στον Πευκώνα, στην εκκλησία Παναγία Μεσοσπορίτισσα, στο ιερό των αιγυπτίων θεών της Μπρεξίζας, στη Μακαρία Πηγή και αλλού, χωρίς να λείπουν τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως ο μεγαλύτερος αττικός βιότοπος που δημιουργείται στα δύο έλη του Μαραθώνα, ο σπάνιος πευκώνας και η παραλία με τις αμμοθίνες, στοιχεία που αναφέρονται από την εποχή του Αισχύλου.
Τα μονοπάτια των διαδρομών χαράσσονται με τη βοήθεια των αρχαιολόγων Βασίλειου Πετράκου και Γιώργου Σταϊνχάουερ, αλλά και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι διαδρομές αυτές θα είναι διαθέσιμες και σε διαδικτυακούς τόπους ώστε να γίνουν γνωστές διεθνώς. Τόσο η εκδήλωση όσο και οι διαδρομές οργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...