Κυριακή 24 Απριλίου 2011

«Θεατρικές συναντήσεις» στην Καλαμαριά

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-aggelioforos.gr

Πέντε αλλιώτικοι ερευνητές αναζητούν λύσεις σε μερικά από τα πιο γνωστά παγκόσμια αινίγματα. Η απολογία μια κακοποιημένης, φυλακισμένης μητροκτόνου. Ο ρατσισμός που χτυπάει την πόρτα μας, βάζοντας τους δεσμούς αίματος πάνω από το νόμο, αλλά και το κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» τρεις και πλέον δεακετίες πριν που δεν ήταν παρά μια θεατρική ιδέα. Η συνέχεια στις «Θεατρικές Συναντήσεις», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς από τις 3 ώς τις 29 Μαΐου, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
Στη φετινή διοργάνωση δίνουν το «παρών» τέσσερις αθηναϊκοί θίασοι, που θα δώσουν συνολικά 22 παραστάσεις, ενώ και φέτος μετά τις παραστάσεις της Τετάρτης θα ακολουθούν οι καθιερωμένες συζητήσεις. Η έναρξη θα γίνει με το «Ντοκιμαντέρ», που η ομάδα «Εx Αnimo» θα παρουσιάσει από 3 ώς τις 8 Μαΐου. Το «Ντοκιμαντέρ» είναι η ματιά των «Εx Αnimo» στο βασίλειο της... Δανιμαρκίας. Ενα παιχνίδι, ένα ταξίδι σ' έναν κόσμο δολοπλοκιών, εγκλημάτων, έρωτα, πάθους, προδοσίας, ανελέητων μαχών και εγκεφαλικής υπερδιέγερσης. Μέσα από χιουμοριστικές καταστάσεις πέντε ερευνητές αναλύουν μία από τις πιο γνωστές ιστορίες της ανθρωπότητας, ψάχνοντας τις λύσεις των δυσκολότερων αινιγμάτων. Το «Ντοκιμαντέρ» αναζητά την αλήθεια χρησιμοποιώντας εξελιγμένες ανακριτικές μεθόδους, όπως τεχνικές υπνογνωσίας και κλόουν, αρχεία κρατικών υπηρεσιών, αρχαιολογικές σκαπάνες, παλαιούς χάρτες, κλεψύδρες ακριβείας και διαδραστική ψυχανάλυση. Η σκηνοθεσία είναι του Σέργιου Γκάκα. Παίζουν οι Παύλος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Κρήτος, Ροζαμάλια Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου και Ζήσης Ρούμπος.
Δεσμοί αίματος πέρα από νόμους
Συνέχεια με το έργο «Τζόρνταν» των Αννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι, που ανεβαίνει 10 - 15 Μαΐου. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, την οποία η «ηρωίδα» αποκάλυψε στη μία από τις δύο συγγραφείς, όταν οι δυο τους ήταν συγκρατούμενες. Είναι η ιστορία μιας 20χρονης Αγγλίδας, που κακοποιημένη από το σύντροφό της και πατέρα του γιου της, Τζόρνταν, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα αποχωριστεί το παιδί της. Η δολοφονία του βρέφους από την άγαμη μητέρα του, η καταδίκη της κι εντέλει η αθώωσή της από τα βρετανικά δικαστήρια ζωντανεύουν μέσα από το μονόλογο της μητέρας. Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, ενώ τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μαρίνα Ασλάνογλου.
Ακολουθούν τα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 18 έως τις 22 Μαΐου. Οπως διευκρινίζει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η ιστορία θα μπορούσε να εκτυλίσσεται σε μια οποιαδήποτε γειτονιά μιας μεγαλούπολης, όπως αυτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα. Μέσα από μια «οικογενειακή» ιστορία που ξετυλίγεται με στοιχεία θρίλερ, προκύπτουν ερωτήματα: τι σημαίνει να ζεις σε μια περιοχή όπου αισθάνεσαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου κάνουν κακό; Πού μπορεί να μας οδηγήσει ο φόβος; Τι είναι ο ρατσισμός και πότε χτυπάει την πόρτα μας; Στα «Ορφανά», ένα ζευγάρι αστών ζει σε περιοχή μιας μεγαλούπολης που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Την ήρεμη ζωή τους θα διαταράξει ο αδερφός της συζύγου, που γεμάτος αίματα εισβάλλει στο σπίτι. Το ζευγάρι θα ανακαλύψει ότι κινείται στο κοινωνικό περιθώριο και είναι μπλεγμένος με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες, αλλά και σε μια υπόθεση αναίτιας και απρόκλητης κακοποίησης ενός μετανάστη. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου. Παίζουν οι Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου και Ομηρος Πουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...