Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

«Εδώ σκοτώσανε τον Ηρακλή, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Φωτογραφία
Ενάμιση χρόνο μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη του χρυσού στεφανιού στην Αγορά των Αιγών και έξι και πλέον μήνες μετά τη νέα αναπάντεχη αποκάλυψη ασημένιας τεφροδόχου υδρίας και παναθηναϊκού αμφορέα στο ίδιο σημείο, η αρχαιολογική έρευνα δεν κατάφερε να προσδιορίσει την ταυτότητα των άγνωστων αλλά υψηλών (ως φαίνεται νεκρών).
Στην πολυαναμενόμενη εισήγηση «Πολύτιμα ταφικά σύνολα από την Αγορά των Αιγών- Η αρχαιολογική εικόνα, η ιστορική ερμηνεία και η διερεύνηση στο εργαστήριο», η καθηγήτρια της Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα και ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη και οι συνεργάτες της παραμένουν στις περυσινές υποθέσεις, αποδίδοντας, με βάση τα πρώτα οστεοαρχαιολογικά δεδομένα, τα οστά στον Ηρακλή, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης.
Όσον αφορά τη δεύτερη πρόχειρη ταφή (αγγείο, οστά και υπολείμματα υφάσματος), η ανθρωπολογική εξέταση των οστών δεν έχει ολοκληρωθεί. Ειδικά το δεύτερο εύρημα- τον μοναδικό ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα της περσινής αρχαιολογικής ανακάλυψης- η ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την κ. Παλιαδέλη το χαρακτηρίζει ως «μοναδικό στον ευρύτερο ελληνικό χώρο» και υποστηρίζει ότι αναφορές για την ύπαρξη παρόμοιων αμφορέων υπάρχουν μόνο για την περιοχή της Αιγύπτου, επί βασιλείας Πτολεμαίου, περί το 280-260 π.Χ. «Οι εργασίες διερεύνησης και συντήρησης των ποικίλων υλικών (μετάλλινων αγγείων, οστών, υπολειμμάτων υφάσματος και άλλων οργανικών υλικών) συνεχίζονται στο εργαστήριο. Η ανθρωπολογική εξέταση των οστών του δεύτερου ταφικού συνόλου από το Ιερό της Εύκλειας στη Βεργίνα δεν έχει ολοκληρωθεί» τονίζει στην εισήγησή της στην 23η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...