Τι και αν στο Λιθοχώρι Καβάλας ανακαλύφθηκε ένα σπουδαίο νεκροταφείο του 1ου αιώνα μ.Χ. με ανθρώπινους σκελετούς, πλάι σε περίτεχνες άμαξες και καλοδιατηρημένους σκελετούς αλόγων; Τι και αν οι αρχαιολόγοι ζητούν εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία ενός χώρου να στεγάσει τα ευρήματα; Αφού τα χρήματα τελείωσαν, το έργο απλά σταμάτησε, άγνωστο για πόσο.
Κατά τη σωστική ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στο Λιθοχώρι του σημερινού δήμου Νέστου την περίοδο 2006 - 2010, αποκαλύφθηκε το δεύτερο νεκροταφείο που έχει βρεθεί πανελλαδικώς, μετά από αυτό της Μικρής Δοξιπάρας Έβρου, με στράτευμα και εξοπλισμό. Ευρήματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. ήρθαν στο φως με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού. Από εκεί προερχόταν εξάλλου και η χρηματοδότηση για την ανασκαφή, που αφορούσε 880.000 ευρώ για το διάστημα Μαρτίου 2006 - Ιουλίου 2011.
Ανάμεσα σε διάφορα αρχιτεκτονικά λείψανα, το εντυπωσιακό νεκροταφείο ξεχωρίζει, οργανωμένο με ανθρώπους, ζώα και άμαξες. Οι αρχαιολόγοι ευτυχώς πρόλαβαν και συντήρησαν τα κινητά ευρήματα (δύο φορές μάλιστα) τα οποία και εκτίθενται στο Μουσείο της Καβάλας. Οι περισσότεροι από τους σκελετούς των αλόγων όμως βρίσκονται στο χώρο προστατευμένοι μόνο με πλέξιγκλας, στο έλεος του καιρού και της φθοράς του.
«Στις 31 Ιουλίου τελείωσε η χρηματοδότηση από την Εγνατία Οδό ΑΕ και μας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να τη συνεχίσουν. Υπάρχουν όμως προβλήματα που επείγουν να λυθούν», τόνισε ο αρχαιολόγος Βασίλης Πούλιος. Το ένα θέμα αφορά την ολοκλήρωση της μελέτης και δημοσίευση της ανασκαφής και το άλλο το θέμα του χώρου, δηλαδή την κατασκευή ενός μουσείου.
«Ε, και το ένα και το άλλο είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή. Μάλιστα το ΥΠΠΟΤ ζήτησε από την Εγνατία Οδό να αναλάβει τη μελέτη του στεγάστρου που πρέπει να γίνει και γι’ αυτό το θέμα επίσης η Εγνατία δήλωσε αδυναμία», συμπλήρωσε ο κ. Πούλιος, που ομολογεί ότι είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εξέλιξη.
«Πρέπει κανονικά να προχωρήσει το θέμα του στεγάστρου και να διαμορφωθεί ο χώρος, να γίνει επισκέψιμος. Είχαμε που είχαμε για τον πολιτισμό ανέκαθεν λίγο ενδιαφέρον από την πολιτεία, όπως τουλάχιστον το κρίνουμε εμείς που ασχολούμαστε με τον αρχαίο πολιτισμό, τώρα ήρθε και η ιστορία του χρέους, της κρίσης και τα πράγματα είναι πολύ-πολύ δύσκολα. Το θέμα είναι ότι έχουν μείνει δουλειές στη μέση».
Μέσα σε όλα τα προβλήματα, υπάρχει και αυτό της έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. «Είχαμε δύο κλοπές σε εργαλεία. Την πρώτη φορά τα βρήκαμε και τη δεύτερη έγινε άφαντη μια μπετονιέρα!», ανέφερε ο κ. Πούλιος. Στο παρελθόν βέβαια υπήρχε ιδιωτική ασφάλεια και φυλασσόταν ο χώρος επί 24ωρου βάσεως. Εκείνες οι εποχές πέρασαν.
Αν βρεθούν περί τις 60.000 ευρώ, όπως μας είπε ο αρχαιολόγος, «θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η μελέτη, να γίνει σωστή αποθήκευση, να πραγματοποιηθούν ανθρωπολογικές μελέτες σε κάποιους σκελετούς και να προχωρήσει και η δημοσίευση».
Ο ορίζοντας όμως είναι κάτι παραπάνω από… θολός. Εξάλλου, εάν πέρυσι το καλοκαίρι μιλούσαμε για «άνυδρο» τοπίο όσον αφορά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνταν με πολύ κόπο λόγω έλλειψης κονδυλίων, το φετινό καλοκαίρι μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!