Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Τόποι και λόγια της Μνήμης: χώρος και εργαλεία της ιδιότητας του πολίτη»

Διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα, από 10 μέχρι και 19 Αυγούστου 2011, στο Μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, για την διατήρηση της μνήμης των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής KAI για την ανοικοδόμηση της Ειρήνης και της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη.

Το πρόγραμμα «Τόποι και λόγια της Μνήμης: χώρος και εργαλεία της ιδιότητας του πολίτη» (Places and words of Memory: yard and tools of citizenship) είναι ένα διεθνές πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης 4, Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη του Προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» και υλοποιείται από την ΜΚΟ Ιnforma Giovanni από την Ιταλία σε συνεργασία με 9 οργανισμούς από 5 χώρες: την Est yes από την Εσθονία, την ADICE από την Γαλλία, την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας από την Ισπανία, το Museo Storico della Liberazione από την Ιταλία και από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Service Civil International- Αθήνα και ηCulturepolis- Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Culturepolis- Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας οργανώνει σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο του Κομμένου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομμένου και τον Δήμο «Νικολάου Σκουφά» ένα το Διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα (workcamp) Κομμένου με τίτλο«Θυμήσου!Δράση –τέχνη» (‘Remember ! act- art’).

Το εννιάμερο workcamp «Θυμήσου!Δράση –τέχνη» θα πραγματοποιηθεί από τις 10 εως τις 19 Αυγούστου και επικεντρώνεται στην ιδέα της χρησιμοποίησης της τέχνης και της δημιουργικότητας, για την διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Κομμένου, για την ανοικοδόμηση της ειρήνης και της ιδιότητας του υπεύθυνου πολίτη.

Στο workcamp συμμετέχουν 7 διεθνείς εθελοντές και τρεις Έλληνες, οι οποίοι θα διαμείνουν στο Κομμένο κατά την διάρκεια του workcamp με σκοπό την γνωριμία και την επαφή με τους επιζήσαντες της τραγωδίας του Κομμένου αλλά και των νεότερων μελών της κοινότητας και την μεταξύ τους δημιουργική αλληλεπίδραση . Θα προσφέρουν την βοήθεια τους στην οργάνωση του φεστιβάλ του Κομμένου και θα οργανώσουν ανάλογα τις δεξιότητες τους δραστηριότητες όπως τα εργαστήρια ζωγραφικής σε τοίχο από τον Ισπανό εθελοντή, την παρουσίαση του βιβλίου ‘Για να συνεχίσουμε να ζούμε: μια παιδική ηλικία’ της συγγραφέως Ruth Klüger στα Ελληνικά από τον πολύγλωσσο Ούγγρο εθελοντή και άλλα. Θα συμμετέχουν στα εργαστήρια κρουστών που θα γίνονται καθημερινά στο Κομμένο. Τέλος, θα οργανώσουν την παρουσίαση της έκθεσης που θα έρθει από την Γαλλία και συγκεκριμένα από το Roubaix, Nord Pas de Calais όπου πραγματοποιήθηκε μέρος του έργου «Τόποι και λόγια της Μνήμης: χώρος και εργαλεία της ιδιότητας του πολίτη» και στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες από τους επιζήσαντες της πόλης Lille και του Roubaix




www.martiriko-kommeno.gr 

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...