Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τα αντίγραφα των «Μαγεμένων στη Θεσσαλονίκη

Τη χρηματοδότηση της επιστροφής των αντιγράφων και των εκμαγείων των «Μαγεμένων» ανέλαβε η Έλενα Αμβροσιάδου, ανταποκρινόμενη στις πολύμηνες προσπάθειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Η κ. Αμβροσιάδου, έπειτα από συνάντησή της με τον Γιάννη Μπουτάρη στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε επιστολή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη να διαπραγματευθεί και να στηρίξει οικονομικά την προσπάθεια της πόλης να έρθουν από το Λούβρο τα εκμαγεία και τα αντίγραφα των «Μαγεμένων», καθώς και τα δικαιώματα για παραγωγή αντιγράφων των αγαλμάτων με αποκλειστικά δικαιώματα, που δεν θα έχει κανείς άλλος φορέας, μουσείο ή αρχαιολογική υπηρεσία.
Οι «Μαγεμένες», γνωστές και ως «Καρυάτιδες» της Θεσσαλονίκης, ήταν μαρμάρινα αγάλματα που αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας στη «Στοά Ειδώλων» της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης, βόρεια της Εγνατίας Οδού, προτού φυγαδευτούν στη Γαλλία το 1862 από τον Γάλλο Επιγραφολόγο Εμμανουέλ Μιλέρ με την άδεια των οθωμανικών αρχών. Σήμερα βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου, όπου εκτέθηκαν στο κοινό στο πλαίσιο της μεγάλης Έκθεσης για τη Μακεδονία, αφού πρώτα έτυχαν συντήρησης.
«Στις δύσκολες αυτές εποχές όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και της ταυτότητάς μας αποτελεί όχημα προσέλκυσης αγάπης και οικονομικής προόδου για τον τόπο. Πιστεύω ότι η προσπάθειά μας αυτή θα κινητοποιήσει τον εθελοντισμό στην πόλη μας. Επίσης θα αναδείξει το ιστορικό της κέντρο καθώς και την ιστορική της θέση ως κοντινή πόλη της γενέτειρας του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας Αριστοτέλη και της σχολής του καθώς και το πλούσιο Ρωμαϊκό και Βυζαντινό της παρελθόν, δεδομένου ότι αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του Βυζαντινού πολιτισμού», σημειώνει στην επιστολή της προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης η κ. Αμβροσιάδου.
«Η επιστροφή των αντιγράφων των Μαγεμένων στην αρχική θέση των αγαλμάτων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, είναι μια σημαντική προσπάθεια που θα έχει αποτελέσματα τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος, η παρουσία των ‘Μαγεμένων’ στην περιοχή της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς θα λειτουργήσει ως άλλο ένα θέλγητρο για τους επισκέπτες της πόλης, συνεισφέροντας στην προσέλκυση μεγαλύτερης τουριστικής προσέλευσης, ιδιαίτερα μετά την ευτυχή συγκυρία της προβεβλημένης έκθεσής τους στο Λούβρο στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης για τη Μακεδονία. Γι’ αυτό, η χειρονομία της κ. Αμβροσιαδου είναι παράδειγμα και για άλλους συμπολίτες μας, ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο που ο Δήμος αδυνατεί εκ των πραγμάτων να καλύψει  τέτοια κόστη, μια και όλη η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην κοινωνικής μέριμνα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή των αντιγράφων των «Μαγεμένων» περιλαμβάνουν κοινή επίσκεψη της κ. Αμβροσιάδου και του κ. Μπουτάρη στο Μουσείο του Λούβρου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με το Μουσείο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...