Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: 24ωρη απεργία

O Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 14/2/2013 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας... στην Καμάρα Θεσσαλονίκης και στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, διεκδικώντας από τους συνδέσμους κατασκευαστών να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των αρχαιολόγων, από τους εργοδότες του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης να μη πραγματοποιήσουν τις αναγγελθείσες μαζικές απολύσεις αρχαιολογικού προσωπικού και από την πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, αντί των υπεκφυγών και της απραγίας, να χορηγήσει το δικαιούμενο εκ του νόμου Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας, να αναγνωρίσει το σύνολο της προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις και να καλύψει τις ανάγκες του υπουργείου με προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, διακόπτοντας άμεσα τις προσλήψεις μέσω Μ.Κ.Ο.

Ο ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ποιοι είναι αυτοί; Τι ζητάνε τώρα; Πάλι απεργίες!

Γιατί λοιπόν ακόμη μία ομάδα εργαζομένων απεργεί και βρίσκεται στους δρόμους; Και αυτή η ομάδα, κατά τη συνήθη πρακτική των ημερών κατηγορήθηκε, λασπολογήθηκε και αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής από την κυβέρνηση, τα συνεργαζόμενα με αυτή ΜΜΕ και τα αγαπημένα της παιδιά, τους μεγαλοεργολάβους. Ότι καθυστερούμε επίτηδες τα έργα, ότι όπου σκάψει κανείς έχει αρχαία -λες και τα φυτεύουμε εμείς-, ότι εμποδίζουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα και το χειρότερο ότι είμαστε υψηλόμισθοι. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η Αττικό Μετρό έφτασε να χαρακτηρίσει τους αρχαιολόγους golden boys. Αυτομάτως και σε αγαστή συνεργασία με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., στους αρχαιολόγους του Μετρό χρεώθηκαν οι καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου και η υπέρβαση του κόστους. Εσχάτως κατηγορήθηκαν ακόμη και γιατί εκφράζουν άποψη για τη διατήρηση αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου. Το αμάρτημα που μας βάρυνε μέχρι σήμερα ήταν ότι πληρωνόμασταν βάσει της συλλογικής μας σύμβασης. Από 14/2/13 η συλλογική σύμβαση παύει να είναι σε ισχύ μαζί με δεκάδες άλλες. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης καταργείται όπως καταργείται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας το κοινωνικό κράτος, η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.

Για μας τους αρχαιολόγους εδραιώνονται πλέον όλα αυτά που μεθοδεύονταν εδώ και χρόνια και με την κάλυψη του νόμου μπορούν πια να εφαρμοστούν. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού γίνονταν σπάνια. Με τα μνημόνια η αρχαιολογική υπηρεσία αποδεκατίστηκε εξαιτίας μαζικών αποχωρήσεων προσωπικού με το μέτρο της εφεδρείας και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Προσωπικό που δεν αντικαταστάθηκε καθώς δεν έγινε καμία νέα πρόσληψη ούτε πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον. Το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου προβλέπει συγχωνεύσεις των υπηρεσιών και μείωση των οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή τα μόνα έργα σε εξέλιξη είναι τα έργα ΕΣΠΑ στα οποία εργάζονται έκτακτοι αρχαιολόγοι οι οποίοι υφίστανται άνιση μεταχείριση. Πληρώνονται με καθυστέρηση πολλές φορές αρκετών μηνών, αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τις υπηρεσίες και παρότι απασχολούνται αποκλειστικά σε έργα ανασκαφικά και αναστηλωτικά δεν λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας αν και το δικαιούνται.

Εναλλακτικά και για να λυθεί το πρόβλημα των κενών θέσεων η κυβέρνηση προχωρά στην πρόσληψη προσωπικού σε υπηρεσίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μέσω Μ.Κ.Ο. Μια νέα καταφανής καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων θεσμοθετείται. Στα νέα stage οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 35ο έτος της ηλικίας τους, ο μισθός δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 625 ευρώ ανεξαρτήτως ειδικότητας ενώ παρέχεται μόνο ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες και θα υπενοικιάζονται για μικρά χρονικά διαστήματα ευρισκόμενοι συνεχώς σε ένα καθεστώς ομηρίας. Στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, το νέο καθεστώς που προωθείται για τους έκτακτους αρχαιολόγους, πολύ πριν την κατάργηση των ΣΣΕ, είναι αυτό της μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, της αυτοασφάλισης.

Τέλος, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παγώσει και τα μεγάλα έργα που γέμισαν πολλές τσέπες την προηγούμενη δεκαετία έχουν τελειώσει, σταματάει και το μεγαλύτερο έργο στη βόρεια Ελλάδα. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, χωρίς φυσικά να έχει ολοκληρωθεί διακόπτει κάθε αρχαιολογική εργασία προφασιζόμενο έλλειψη αντικειμένου τη στιγμή που πολλά αρχαιολογικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Σε όλους τους εργαζόμενους του αρχαιολογικού τμήματος στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι καταφανές ότι οι απολύσεις ως μόνο σκοπό έχουν την αλλαγή των συμβάσεων και την συρρίκνωση των μισθών καθώς και την μείωση του προσωπικού.

Ζητούμε να σταματήσει η πολιτική των υπεκφυγών και της απραγίας και απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία της Γ.Γ. Πολιτισμού να πάρει θέση και να επιλύσει τα αιτήματά μας.

Διεκδικούμε την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...