Δευτέρα 3 Μαΐου 2010


Θα τραγουδήσουν για να δώσουν «Ελπίδα» στα παιδιά με καρκίνο! Οι Αντώνης Ρέμος, Μανώλης Μητσιάς, Σταμάτης Κόκοτας, Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Χατζής, Ελένη Δήμου, Κατερίνα Κούκα, Κώστας Καραφώτης και οι εκπρόσωποι του «νέου κύματος», Κώστας Καράλης, Μιχάλης Βιολάρης και Καίτη Χωματά θα ενώσουν τις φωνές τους για να δώσουν αισιοδοξία, παρηγοριά και να γεμίσουν με ελπίδα για το μέλλον τα παιδιά που δίνουν μάχη με την επάρατη νόσο. Με αυτή τη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί 31 Μαΐου στο Καλλιμάρμαρο και τα έσοδά της θα διατεθούν στο ίδρυμα «Ελπίδα», θα γιορτάσει ο Γιάννης Σπανός τον μισό αιώνα παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι.

«Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της “Ελπίδας”, είμαστε στην ευτυχή θέση να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αυτή η ελπίδα έγινε, για πάνω από 200 παιδιά, χαρούμενη πραγματικότητα. Eγινε νέα ζωή. Ελπιδοφόρα ζωή. Και πως η λέξη “ελπίδα” έγινε για τον σύλλογό μας μια έννοια ακόμα δυνατότερη, αφού περιλαμβάνει την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη μεγάλη καρδιά, τη σκληρή δουλειά και την ανυστερόβουλη προσφορά, αφού περικλείει στο μήνυμά της την κοινωνική στράτευση», σημειώνει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έκανε την «Ελπίδα» όχι μόνο στάση αλλά πράξη ζωής.

Εδώ και πενήντα χρόνια, ο Γιάννης Σπανός μας έχει χαρίσει τραγούδια που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει και αγαπήσει. Ήρθε η ώρα να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τη Δευτέρα 31 Μαϊου, στο Παναθηναϊκό στάδιο (καλλιμάρμαρο) θα  γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε τον συνθέτη που μας χάρισε τόσο γενναιόδωρα τις ωραίες του μελωδίες, με ένα πανόραμα της μουσικής του διαδρομής στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι ερμηνευτές της Ελληνικής μουσικής σκηνής καθώς και προσωπικότητες με τις οποίες συνεργάστηκε ο διακεκριμένος συνθέτης κατά τη διάρκεια της πορείας του.

Τραγούδια όπως «Οδός Αριστοτέλους», «Κάτω απ’τη μαρκίζα», «Θα με θυμηθείς», «Πες πως μ’αντάμωσες», «Μια φορά μονάχα φτάνει», «Ο τρελός», «Φταίμε κι οι δυό», «Αν μ’αγαπάς», «Σαν με κοιτάς», «Προσωπικά», «Μι’ αγάπη για το καλοκαίρι», «Σπασμένο Καράβι», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Ήρθες εψές», «Έξοδος Κινδύνου», «Κι αν περπατώ», «Που να ‘βρω ένα ζεϊμπέκικο», «Μια φορά θυμάμαι», «Αγάπη δίκοπη», «Θα σε θυμάμαι», «Κίτρινη πόλη», «Φίλε», «Άσπρα καράβια», «Θέλω τα ώπα μου», «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο», «Ναύτης βγήκε στη στεριά» αλλά και τόσα άλλα είναι συνθέσεις του Γιάννη Σπανού πάνω σε στίχους αγαπημένων στιχουργών.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά.

Ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.
Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Κλείνοντας την 5η δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να παρουσιάζει με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους έλληνες καλλιτέχνες.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει το συνθέτη, αποτελείται από 17 μουσικούς και την διεύθυνση της έχει αναλάβει ο Γιώργος Παγιάτης. Πέραν του μουσικού μέρους, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μια σύντομη οπτικοακουστική αναδρομή σε ειδικά διαμορφωμένες οθόνες προβολής με τη διαδρομή του συνθέτη από την αρχή της πορείας του. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...