Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

«ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ

Με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2011 το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambésy Γενεύης. 

O Προϊστάμενος του Κέντρου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ιδρύσεώς του και στην σημαντική συνεισφορά σε αυτό του τέως Μητροπολίτη Ελβετίας κ.Δαμασκηνού κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. 

Στην ομιλία του ανέφερε ότι σκοπός του Μουσείου είναι να αποτελέσει διεθνές κέντρο προβολής της εκκλησιαστικής αλλά και κάθε άλλης μορφής τέχνης που συνδέεται με την παράδοση και τον πολιτισμό της Ορθοδοξίας, συμπληρώνοντας τον ρόλο του Ορθόδοξου Κέντρου. 

Το Μουσείο, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά της Οικογένειας Λάτση εις μνήμην του Ιωάννη Σ. Λάτση, -με αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη από τον κ.Άρη Σερμπέτη- εγκαινιάζεται με δύο παράλληλες εκθέσεις που με διαφορετική προσέγγιση και οπτική αναδεικνύουν το οικουμενικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, το οποίο διαχρονικά πρεσβεύει και υπηρετεί το Κέντρο από την ίδρυσή του το 1966.

Όπως  τόνισε στην ομιλία του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης:
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.  
Η έκθεση «Κειμήλια του Παρελθόντος: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών. Από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη» που θα φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι τις 24 Ιουλίου 2011 διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Απαρτίζεται από 90 εκκλησιαστικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, κυρίως έργα αργυροχοΐας, κεντήματα και εικόνες που έφεραν στην Ελλάδα οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης.  
Το Μουσείο  Μπενάκη είναι ένα εκ των ελληνικών ιδρυμάτων που διαφύλαξαν όσα πολύτιμα κειμήλια κατόρθωσαν να περισώσουν οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...