Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Στη Βουλή ... πάει η αρχαία Θράκη και ο ευγενής ιππέας από το Λιθοχώρι Καβάλας


Μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο φέρνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Δημοκρατική Αριστερά με κοινοβουλευτική παρέμβασή της.Πρόκειται για την ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε, κατά την περίοδο 2006-2010, με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, στο Λιθοχώρι του σημερινού Δήμου Νέστου.
Σήμερα, κινδυνεύει να μείνει στον αέρα η μελέτη και η τελική διαμόρφωση του χώρου, όπου βρέθηκαν μοναδικής αξίας ευρήματα, εξαιτίας προβλημάτων χρηματοδότησης, όπως επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν διάφορα αρχιτεκτονικά λείψανα (1ος - 4ος αιώνα μ.Χ.), ενώ ανακαλύφθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο -με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, όπως επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.. Πρόκειται για το δεύτερο οργανωμένο νεκροταφείο που βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από εκείνο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στον νομό Έβρου.
«Η βόρεια περιοχή του νεκροταφείου παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η διατήρηση των αρχαίων καταλοίπων και η δημιουργία ενός κλειστού επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου», σημειώνουν οι Βουλευτές. Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος, το οποίο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και φέρει παραστάσεις μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. Το έργο της ανασκαφής έχει χρηματοδοτηθεί από την Εγνατία Α.Ε., αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, στο τέλος του μηνός υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η διάθεση πόρων.
«Η ανασκαφή έχει μεν ολοκληρωθεί, ωστόσο απομένει η μελέτη της, η ολοκλήρωση του προσωρινού κλειστού στεγάστρου και η διαμόρφωση του χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος», τονίζουν και ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτισμού.
Το ερώτημα που θέτουν είναι αν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση της τελικής διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου στο Λιθοχώρι του Δήμου Νέστου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του κλειστού στεγάστρου και των αναγκαίων εργασιών, ώστε ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος να γίνει επισκέψιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...