Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Μουσείο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους θα δημιουργηθεί στον Έβρο

Ένα μουσείο που θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, θα μιμείται έναν αρχαίο τύμβο και θα εγκιβωτίζει τα σπάνια ευρήματα της ανασκαφής, αναμένεται να δημιουργηθεί στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον Έβρο.
Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή του εκθεσιακού χώρου έχει λάβει ήδη την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ αναμένεται η ένταξη της κατασκευής στο ΕΣΠΑ (η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ) , προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Η έρευνα στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, που άρχισε το 2002 από τη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είχε φέρει στο φως μια ιδιαίτερα σπάνια ταφική πρακτική των αρχών του 2ου αιώνα μ.Χ.: τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας γαιοκτημόνων αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν μαζί με τα άλογα και τις άμαξες, που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τα σώματά τους στο χώρο της ταφής. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.
Στο σημείο που εντοπίστηκαν τα μοναδικά αυτά ευρήματα θα κατασκευαστεί και το μουσείο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης. Όπως αποκαλύπτει ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και υπεύθυνος του έργου, Διαμαντής Τριαντάφυλλος, το μουσείο θα έχει τη μορφή ενός κελύφους, πάνω από το οποίο θα ανακατασκευαστεί ο τύμβος, όπως ήταν πριν από την ανασκαφή. Έτσι, το μουσείο, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών.
Στον κυκλικό εκθεσιακό χώρο και στα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι ταφές θα τοποθετηθούν αντίγραφα των κινητών ευρημάτων (πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα και ξύλινα κιβωτίδια), ενώ ακριβώς δίπλα και μέσα σε προθήκες με ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας θα εκτίθενται τα πρωτότυπα αντικείμενα. Ιδιαίτερα για τους σκελετούς των πέντε αμαξών έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντιγράφων από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα. Όπως εξηγεί ο κ. Τριαντάφυλλος, για την κατασκευή των αντιγράφων χρησιμοποιείται μια πρωτοποριακή τεχνολογία, κατά την οποία γίνεται τρισδιάστατη σάρωση των ευρημάτων. Στη συνέχεια κατασκευάζονται με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος τα αντικείμενα κατά τμήματα, ενώ αμέσως μετά συναρμολογούνται και ζωγραφίζονται με το χέρι. Με τη διαδικασία αυτή έχουν ήδη κατασκευαστεί τα αντίγραφα των τριών αμαξών.
Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσιο εποπτικό υλικό σχετικό με τις καύσεις των νεκρών, αλλά και με την εξέλιξη στην τεχνολογία των αμαξών από τα προϊστορικά χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του '60. Το μουσείο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης αναμένεται να τονώσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Θράκης. Ήδη, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τριαντάφυλλος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την ανασκαφή επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2.000 άτομα το μήνα.
Διάλεξη για την ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης θα δώσει ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Διαμαντής Τριαντάφυλλος την ερχόμενη Δευτέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 
piazzadelpopolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...