Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Μεγάλες υπογραφές για διάσηµες µούσες

The Ilias Lalaounis Jewelry Museum, 12 Kallisp...Image via Wikipedia
Το κόσµηµα και η υψηλή ραπτική εκφράζουν τον υλικό πολιτισµό της εποχής µας, είναι η άποψη στην έκθεση ντιζάιν που παρουσιάζει το Μουσείο Λαλαούνη.

Τα «High-Lights»ρίχνουν φως καιστην κοινωνική αξία της µόδας. Και καλούν τον θεατή να αναζητήσει στο ταίριασµα φαινοµενικά ετερόκλητων στοιχείων τις αναφορές στην ιστορία της µόδας. Καθώς και τον κοινό παρονοµαστή στην έµπνευση για τη δηµιουργία του ρούχου και του κοσµήµατος.

Το δείχνει µε άµεσο τρόπο ο συνδυασµός τουπρωτοποριακού φορέµατος «Delphos» (1910) του ισπανού σχεδιαστή Μαριάνο Φορτούνι, εµπνευσµένοαπό το άγαλµα του Ηνίοχου των ∆ελφών µεκοσµήµατα του Ηλία Λαλαούνη από τη συλλογή «Σταγόνες και Χιτώνες» (1975). Τα οποίαείναι εµπνευσµένα από τη φόρµα που χαρίζειη δύναµη της βαρύτητας στις σταγόνες του νερού και τις πτυχώσεις αρχαιοελληνικού πέπλου. Ενώ η διαχρονική αξία ενός ρούχου και ενός κλασικού κοσµήµατος φαίνεται µε τα κοσµήµατα από τις λεγόµενες «Αρχαιολογικές Συλλογές» του Ηλία Λαλαούνη του 1957, που συνδυάζονται µε ένα ταγιέρ της Κοκό Σανέλ της ίδιας δεκαετίας, όπως το φόρεσε και η Τζάκι Ωνάση.

Μέσα από µία σειρά βραδινών ενδυµάτων του Μεσοπολέµου προβάλλονται τα στάδια της γυναικείας χειραφέτησης. Την αφηγούνται µε την αγορίστικη (a la garconne) γραµµήτους δηµιουργίες της Ζαν Λανβέν. Η γαλλίδα σχεδιάστρια είχε λάβει υπόψη της τον νέορόλο της γυναίκας µετά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο και το µετέφερε στις δηµιουργίες της. Καθώς εκείνη την εποχή οι γυναίκες αποκτούν δικαίωµα στηνεργασία και την ψήφο σε εκλογικές διαδικασίες.

Στην αίθουσα λοιπόν του Μουσείου Κοσµήµατος Λαλαούνη το φόρεµα της Ζαν Λανβέν απηχεί τα χρόνια της ευδαιµονίας (LesAnnees Folles) της δεκαετίας του ‘20, την εποχή της τζαζ και του τσάρλεστον, τωνυπερατλαντικών πτήσεων, της γυναικείας χειραφέτησης.

Από την πλευρά των κοσµηµάτων, τα κοµµάτια της «Νεογεωµετρικής συλλογής» που δηµιούργησε ο Ηλίας Λαλαούνης το 1973 είναι εµπνευσµένα από τα αγγεία της γεωµετρικής περιόδου, απηχώντας παράλληλα την αισθητική του κινήµατος αρ ντεκό, που κυριαρχούσε στο ντιζάιν του ’ 20 και του ’ 30.

Τον ιδιαίτερο ρόλο της ελληνικής παράδοσης µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης τονίζει το έργο του Ηλία Λαλαούνη µέσα από σειρά συλλογών που αναζητούν τις κοινές καταβολές µεταξύ του ελληνικού πολιτισµού και άλλων λαών. Η συλλογή «Από τα Τείχη της Κωνσταντινούπολης στον Πύργο του Λονδίνου» (1985) συνδέει την τέχνη της ∆υναστείας των Τιδόρ του 15ου και 16ου αιώνα µε την παράδοση των ύστερων βυζαντινών χρόνων, ανιχνεύοντας την κοινή χρήσηγεωµετρικών µοτίβων, τις τεχνικές της ένθεσης των λίθων, τις παραλλαγές των χρωµάτων. Τα πλούσια σε στοιχεία κοσµήµατα της συλλογής συνδυάζονται µε ένα µπούστο του ιαπωνικού οίκου Comme des Garcons της Ρέι Καβακούµπο, για να δείξουν την αµοιβαία επιρροή µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης στη µόδα.
INFO
«High-Lights.
Ιστορικά κοσµήµατα και υψηλή ραπτική», στο Μουσείο Κοσµήµατος Ηλία Λαλαούνη (Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη, τηλ.
210-9237.358), έως 29 ∆εκεµβρίου
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...