Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Συμμετοχή του Π. Γερουλάνου στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ

O υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαρτίου στη Βαρκελώνη, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα να τοποθετηθεί ενεργά και αποφασιστικά ο πολιτισμός στη “Στρατηγική ΕΕ 2020”, την οικονομική ατζέντα της Ένωσης με στόχο το 2020. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενίσχυση της καινοτομίας, στην ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή ατζέντα, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Ο κ. Γερουλάνος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατΆιδίαν με ομολόγους του, αλλά και με την Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα Ανδρούλα Βασιλείου, με την οποία συζήτησαν το εγχείρημα της συνένωσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες που ανοίγονται από αυτή τη συνέργεια στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η οικοδέσποινα της συνόδου υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας κα Angeles Gonzalez-Sinde είχε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Παύλο Γερουλάνο για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το πολιτιστικό προϊόν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Με τον υφυπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας κ. Francesco Maria Giro, συζήτησαν θέματα αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας, αλλά και ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Vezhdi Rashidov, είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το ζήτημα του θρησκευτικού τουρισμού.

Κατόπιν ο υπουργός Πολιτισμού, επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Μουσείο της πόλης, το Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και το Palau San Jordi, που αποτελεί πρότυπο χώρο μεταολυμπιακής αξιοποίησης. Ακολούθως είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού της τοπικής Καταλανικής Κυβέρνησης, κ. Juan Manuel Tresserras. Στη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών από δράσεις που φέρνουν τον πολιτισμό στο επίκεντρο της κοινωνικής συνοχής και της καινοτομίας. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν τα δύο Υπουργεία σειρά επαφών για την προώθηση ενιαίας πολιτιστικής μεσογειακής πλατφόρμας στο επίπεδο του πολιτισμού, αλλά και του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...