Πέμπτη 22 Απριλίου 2010


postheadericon Έκθεση- Διάλεξη AA DRL: PROTO-DESIGN

    Έκθεση φοιτητικών εργασιών του μεταπτυχιακού προγράμματος Design Research Laboratory (DRL) της αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association του Λονδίνου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , Παρασκευή 23 Απριλίου - Κυριακή 9 Μαΐου Εγκαίνια έκθεσης Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Παρασκευή 23 Απριλίου, 20:30 Παρουσίαση του προγράμματος AA DRL από τον Theodore Spyropoulos, συvδιευθυντή του AA DRL Η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν Διάλεξη του Brett Steele, πρέδρου της Σχολής Architectural Association Η ημερομηνία και ο τόπος θα ανακοινωθούν Οργάνωση: Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Επιτροπή Εκδηλώσεων Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.: Γιώργος Παπακώστας, Καθηγητής – Πρόεδρος Τμ. Αρχιτεκτόνων Π.Σ.- Α.Π.Θ. Τίτη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Τμ. Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Φανή Μουμτζίδου, Αρχιτέκτων Συνδιοργανωτές: Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Αντίδημαρχία Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΑΑ) Architectural Association Συντονισμός (Α.Π.Θ.), Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης: Τίτη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Τμ. Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Σπύρος Παπαδημητρίου, διδάσκων Τμ. Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Αναστασία Τζάκα, διδάσκουσα Τμ. Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Συντονισμός Εκδηλώσεων (ΑΑ): Theo Spyropoulos, συν-διευθυντής AADRL Patrik Schumacher, συν-διευθυντής AADRL Γιώτα Αδηλενίδου, βοηθός συν-διευθυντών AADRL Brett Steele, διευθυντής AA School of Architecture Yusuke Obuchi, συν-διευθυντής AADRL Roberta Jenkins, βοηθός Διευθυντή AA School of Architecture  Το  πρόγραμμα Design Research Laboratory (DRL) της  αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Association (ΑΑ) του Λονδίνου είναι ένα 16-μηνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Από την ίδρυση του το 1999 έως σήμερα, το στούντιο του DRL έχει ως στόχο τη συστηματική διερεύνηση του σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο ριζοσπαστικών αρχιτεκτονικών ιδεών όσο και σε επίπεδο σχεδιαστικών πρακτικών, μεθόδων και  συστημάτων. Οι καινοτόμες διδακτικές στρατηγικές του προγράμματος περιλαμβάνουν την χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων σχεδιασμού και συνδυαστικών διαδικασιών παραγωγής πρωτοτύπων μοντέλων.
      Στο πλαίσιο του προγράμματος του  DRL, η διδασκαλία του σχεδιασμού τίθεται πάντα ως ένα νέο πεδίο πολυετούς αρχιτεκτονικής έρευνας και πειραματισμού, που επαναπροσδιορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η τρέχουσα ερευνητική ατζέντα του στούντιο έχει τίτλο “Proto-Design” και διερευνά την παραγωγή πρωτοτύπων αρχιτεκτονικών και αστικών μοντέλων (prototypes) με τη χρήση εξελιγμένων συστημάτων παραμετρικού σχεδιασμού (parametric associative design systems) και τεχνικών προγραμματισμού (scripting). Το στούντιο του DRL οργανώνεται ως πέντε παράλληλες ερευνητικές ομάδες που εστιάζουν σε επιμέρους ζητήματα της κεντρικής ατζέντα και συντονίζονται από τους διδάσκοντες-αρχιτέκτονες  Yusuke Obuchi, Theodore Spyropoulos, Patrik Schumacher, Alisa Andrasek and Marta Malè-Alemany η κάθε μια.
      
Τα αποτελέσματα του πρώτου 16-μηνου κύκλου έρευνας πάνω στο πεδίο “Proto-Design” που έληξε το Φεβρουάριο του 2010, θα παρουσιαστούν στην έκθεση “AA DRL: PROTO-DESIGN”. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για  ομαδικές φοιτητικές εργασίες που συνοψίζουν τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά ευρήματα της σχεδιαστικής διαδικασίας έρευνας αλλά και ευρύτερα της καινοτόμου διδακτικής προσέγγισης  του στούντιο του DRL. Τα φοιτητικά αυτά αρχιτεκτονικά έργα θα παρουσιαστούν μέσα από σχέδια, ψηφιακές απεικονίσεις, βίντεο και μακέτες.
      
Ο Brett Steele είναι πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Architectural Association του Λονδίνου και διευθυντής των εκδόσεων AA Publications. Η AA είναι η παλαιότερη αρχιτεκτονική σχολή της Βρετανίας και μια από τις πλέον διακεκριμένες διεθνώς σχολές. Ο Brett Steele υπήρξε συνιδρυτής και πρώην συν-διευθυντής του προγράμματος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού Design Research Laboratory (DRL) και έχει διδάξει σε πολυάριθμες σχολές αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Είναι επίσης στέλεχος του αρχιτεκτονικού γραφείου DAL, desArchLab, στο Λονδίνο. Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα εκτείνονται  στο πεδίο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού και επικεντρώνονται στην επίδραση των νέων ψηφιακών μέσων και των σημερινών διασυνδεδεμένων συστημάτων σχεδιασμού και επικοινωνίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση.
      
Η διάλεξη του στο πλαίσιο της  έκθεσης AA DRL: PROTO-DESIGN, αφορά στις πρωτοποριακές διδακτικές μεθόδους και πρακτικές της διεθνούς φήμης Αρχιτεκτονικής σχολής Architectural Associatio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...