Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Γαλλική παρέμβαση για την απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί

Την άμεση απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, που συνελήφθη την 1η Μαρτίου στην Τεχεράνη, ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στις Κάννες, όπου είναι προσκεκλημένος για το φεστιβάλ κινηματογράφου.Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό υπογραμμίζει ότι το Παρίσι πάντα κατήγγειλε «τη σύλληψη και τη φυλάκιση ενός από τους πλέον διακεκριμένους εκπροσώπους του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου».
«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του, θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων, για να μπορεί να εκφράσει το δημιουργικό του έργο» τονίζει ο Γάλλος εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Είμαστε κάθετοι σε αυτό, γιατί εκτός των άλλων είναι προσκεκλημένος στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, όπου επιβάλλεται να παρίσταται. Θα περιμένουμε στις Κάννες» υπογράμμισε ο Βαλέρο.
Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκινά στις 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23. Το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε εγκαίρως το αίτημα του για την απελευθέρωση του Ιρανού σκηνοθέτη, ώστε να μπορέσει να ετοιμάσει τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μετάβασή του στις Κάννες.
Ο 49χρονος Τζαφάρ Παναχί υποστηρίζει ανοικτά την ιρανική αντιπολίτευση και θεωρείται διεθνώς ως ο κυριότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου ιρανικού κινηματογράφου.
Ο Παναχί έχει κατακτήσει σειρά διεθνών διακρίσεων. Μεταξύ αυτών το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας το 2000 για την ταινία του Κύκλος, τη Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 2006 για το Off Side. Στις Κάννες έχει βραβευθεί δύο φορές, μια με τη Χρυσή Κάμερα για την ταινία του Το Λευκό Μπαλόνι το 1995 και με το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την ταινία του «Ο Κόκκινος Χρυσός».
Το Φεβρουάριο οι ιρανικές αρχές δεν τον άφησαν να βγει από τη χώρα για να μεταβεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...