Τρίτη 27 Απριλίου 2010

(Ξανα)πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι!



"Είναι στο βάθος, μ' όλο τον κωμικό χαρακτήρα του και την εύθυμή του διάθεση, ένα μελαγχολικό και πικρό έργο, άπειρα ενδιαφέρον -παρά τις πολλές αδυναμίες του- γιατί αποτελεί ένα αξιόλογο και υπεύθυνο κοίταγμα της πραγματικότητας της χώρας μας από τη νέα, τη σημερινή γενιά της" έγραφε στην "Αυγή" στις 10 Ιανουαρίου του 1978 ο Αντώνης Μοσχοβάκης για την ταινία του Νίκου Αλευρά "Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι..." που η μοίρα της ήταν να γίνει διάσημη χάρη στην κωμικοτραγική λογοκρισία της "στον αέρα" το 1984, όταν η τότε κρατική-πασοκική ΕΡΤ 2 αποφάσισε να την προβάλει και "κόπηκε" με άνωθεν εντολή έπειτα από είκοσι λεπτά προβολής δημιουργώντας ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, που έγινε οχτάστηλο επί ένα μήνα στις ελληνικές εφημερίδες και πήρε διεθνείς διαστάσεις με δημοσιεύσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική (πρωτοσέλιδο στην "Washington Post" και στους "New York Times", αλλά και ρεπορτάζ στο CNN)! Για την ιστορία, το 1977 η ταινία ήταν κατάλληλη για ανηλίκους (για οικογένεια και για παιδιά από 3 χρόνων).
Μετά το σκάνδαλο του 1984, έγινε ακατάλληλη για ανηλίκους και για χρόνια ήταν εκ των πραγμάτων απαγορευμένη από παντού! Σήμερα, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου και της ταινίας σε DVD, o Νίκος Αλευράς μάς προσκαλεί όλους την Πέμπτη 29 Απριλίου σε μια υπερρεαλιστική παρουσίαση στον Ιανό, στις 8.30 μ.μ., παράλληλα με συζήτηση με θέμα «Γιατί η συγκολύμβηση είναι απαραίτητη μεταξύ των ανθρώπων και των σκηνοθετών για τη δημιουργία της Αρμονίας, μέσω του έρωτα και της επανάστασης;!».
Θα μιλήσουν ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης και ο Διονύσης Λιάρος. Συμμετέχουν ο Τζίμης Πανούσης και ο Σάκης Τσιλίκης.
Η έκδοση περιλαμβάνει το σενάριο (χωρίς λογοκρισία), το σκάνδαλο, τις εφημερίδες, κόμικς, γελοιογραφίες, απόρρητα έγγραφα και φυσικά το DVD! Οσοι πιστοί προσέλθετε... Οι διοργανωτές δεσμεύονται ότι θα επακολουθήσει τραγούδι και χορός μέχρι... όσο πάει!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...