Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Κλείνει το Θεατρικό Μουσείο

Στον δρόμο της οδού Ακαδημίας θα βρεθούν τα κειμήλια της θεατρικής ιστορίας μας. Και ο κίνδυνος είναι κάτι περισσότερο από ορατός!.. Ηδη έχει αποσταλεί εξώδικο εξώσεως για απλήρωτα ενοίκια ενός έτους, οι εργαζόμενοι (ειδικευόμενο προσωπικό) έχουν να πληρωθούν από τα Χριστούγεννα, τα χρέη στο ΙΚΑ αγγίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ...

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Θεατρικού Μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως ύστατη προσπάθεια για να μη βρεθούν 70.000 τόμοι της μοναδικής θεατρικής βιβλιοθήκης των Βαλκανίων έκθετοι στο πεζοδρόμιο, «στην αδηφάγο τηλεοπτική περιέργεια», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει!

Ενα είναι βέβαιο: Λόγω οικονομικής δυσπραγίας, το προσωπικό του μουσείου κατεβαίνει σε επίσχεση εργασίας, ματαιώνεται η οργάνωση της τελετής απονομής επάθλου «Μαρίκα Κοτοπούλη», το Μουσείο της Επιδαύρου θα παραμείνει κλειστό και φυσικά ούτε λόγος για το Θεατρικό Μουσείο. Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη μέσα στις επόμενες ημέρες, οι πόρτες του θα μείνουν κλειστές για σχολεία, καθηγητές, φοιτητές, διδάκτορες, δημοσιογράφους που αναζητούν υλικό αρχείου για τις εργασίες τους!

Ενας χώρος γεμάτος ιστορία που κινδυνεύει να αποτελέσει πολύ σύντομα παρελθόν. Πέρα από τα ρούχα, και προσωπικά αντικείμενα των μεγάλων μας ηθοποιών κινδυνεύουν να θάφτουν σε κούτες και να βρεθούν χωρίς στέγη. Απρόβλεπτες εξελίξεις λίγο καιρό πριν φτιαχτούν τα καμαρίνια του Νίκου Κούρκουλου, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και άλλων πρωταγωνιστών, όπως περίτρανα είχε ανακοινωθεί.

Τα προβλήματα με το μουσείο άρχισαν λίγο μετά το 2004. Κάθε τρεις και λίγο το κτίριο πλημμύριζε λόγω των σάπιων σωληνώσεων, και τα κειμήλια σώζονταν στο παρά πέντε. Μία φορά, μάλιστα, έγινε και έκρηξη λόγω σταθμού της ΔΕΗ που υπάρχει στον χώρο, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχε προσωπικό εκείνη την ώρα μέσα και δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι υπάλληλοι καθημερινά ξεναγούν περίπου τρία σχολεία από όλη την Ελλάδα που επισκέπτονται το μουσείο δωρεάν.

Ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα το Θεατρικό Μουσείο αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στα δημόσια ουρητήρια και οι κατσαρίδες και τα τρωκτικά που εισβάλλουν μπορεί να καταστρέψουν το υλικό που φυλάσσεται, το οποίο είναι ανεκτίμητης αξίας.

Οι υπάλληλοι, αλλά και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας ευελπιστούν ότι θα δοθούν τα χρήματα και ο κατάλληλος χώρος για να μπορέσει να λειτουργήσει το μουσείο όπως του αρμόζει. Ο πνευματικός κόσμος της χώρας θέλει να πιστεύει ότι τον 21ο αιώνα δεν κλείνει εύκολα μια πηγή πολιτισμού.


ΤΕΡΙΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...