Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κινδυνεύει με λουκέτο η Λυρική!

Με κλείσιμο απειλείται η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το είχε «προφητεύσει» και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όταν τότε είχε αναφέρει ότι η διπλή τρύπα που υπάρχει στην ΕΛΣ από συσσωρευμένα χρέη 14 εκατ. ευρώ την απειλεί με λουκέτο.

Για να μην κατεβάσει τελικά τα ρολά το εθνικό μας μελόδραμα, άρχισαν να κάνουν αγώνα δρόμου ο πρόεδρος Νίκος Μουρκογιάννης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣ, ώστε να αντιμετωπίσουν τη διπλή μαύρη τρύπα στο έλλειμμα του οργανισμού: αφενός το οικονομικό άνοιγμα στα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν την τελευταία πενταετία.

Διακεκριμένος οικονομολόγος ο κ. Μουρκογιάννης, ειδικός στον τομέα της στρατηγικής των ηγετικών ομάδων που έχει βοηθήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις να διασωθούν, εισηγήθηκε μέτρα άμεσης προτεραιότητας που στήριξαν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΣ, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθούν οι αλόγιστες δαπάνες.

Πατώντας γερά στα πόδια του, στις γνώσεις του, αλλά και την εμπειρία του, ο κ. Μουρκογιάννης δεν δίστασε να εκτεθεί δημόσια υποστηρίζοντας ότι η Λυρική Σκηνή δεν είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει, αλλά και να παραδεχτεί ότι τον φοβίζει πάρα πολύ η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στον πρώτο μήνα της θητείας του κ. Μουρκογιάννη υπολογίζεται να εξοικονομηθούν 9,2 εκατ. ευρώ από τα ανελαστικά έξοδα της ΕΛΣ που σήμερα κυμαίνονται στα 25 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η τακτική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 17,2 εκατ., ενώ παραμένει η τρύπα των 14 εκατ.

Παράλληλα με τη διευθέτηση των οικονομικών μεγεθών, ο κ. Μουρκογιάννης εισηγήθηκε μέτρα (όπως μη ανανέωση συμβάσεων αορίστου χρόνου, μείωση των αμοιβών των υψηλόμισθων εργαζομένων, μη ανανέωση της σύμβασης με το «Ακροπόλ», ενοίκιο που ανέρχεται σε 533 χιλιάδες ευρώ, μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών σε ακίνητο στην Καλλιθέα, περιορισμός του κόστους της παραγωγής της «Νόρμας» -κατά 65%- που θα παιχθεί στο Ηρώδειο κ.ά.) που στοχεύουν στην εξυγίανση του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...