Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

«Με τον χορό διαβάζεις το σώμα και τον κόσμο»

Φωτογραφία     
Η τέχνη του χορού αναλύεται ως αυτόνομο ακαδημαϊκό αντικείμενο. Το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων διοργανώνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού στο Ναύπλιο και στην Αθήνα με θέμα «Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική», προετοιμάζοντας το έδαφος για τις παραστάσεις της «4ης Πλατφόρμας Χορού».
Θεωρητικοί του χορού, κριτικοί, χορογράφοι από την Αμερική, την Αγγλία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα συμμετέχουν σε αυτή τη συνάντηση για να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τον σύγχρονο χορό, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του και την εξέλιξη των χορογραφικών τάσεων. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται η αμερικανίδα περφόρμερ και χορογράφος Αν Κούπερ Ολμπράιτ, ο Αγγλος Ράμσεϊ Μπερτ καθηγητής της Ιστορίας του Χορού, η χορογράφος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο UCLΑ Σούζαν Λι Φόστερ, ο Αντρέ Λεπέκι, η χορογράφος Βέρα Μαντέρο και ο σουηδός χορευτής και χορογράφος Μάρτεν Σπάνγκμπεργκ. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου η Αν Κούπερ Ολμπράιτ θα δώσει σεμινάριο αυτοσχεδιασμού το Σάββατο 24 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις χορογραφίες που συνθέτουν την προσεχή «4η Πλατφόρμα Χορού» (5-8 Ιουνίου).
«Μέσα από τον χορό μπορεί κανείς να διαβάσει τόσο το σώμα όσο και τον κόσμο» υποστηρίζει η ερευνήτρια Σέρι Μπ. Σαπίρο και θα αναπτύξει την αισθητική θεωρία της. «Τα έργα του Αριστοτέλη μάς δίνουν μαθήματα για να κατανοήσουμε τη δομή της ανθρώπινης κίνησης, αλλά και την πρακτική και πολιτική του χορού στον 21ο αιώνα» είναι η προσέγγιση της Μάξιν Σιτς Τζόνστον, η οποία εμπλουτίζει το πρόγραμμα του συνεδρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...