Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Το Καλλιμάρμαρο άνοιξε ξανά τις πύλες του στο κοινό

Το Καλλιμάρμαρο στάδιο άνοιξε και πάλι τις πύλες του. Το μυθικό στάδιο, το οποίο από την αρχαιότητα (330 π.χ.) μέχρι και σήμερα συνεχίζει να φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις και να αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, είναι και πάλι μετά από πολλά χρόνια (έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για ανακαίνιση, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) στη διάθεση του κοινού, που επιθυμεί να το επισκεφθεί.

Λαμπερό -αλλά και καθαρό- όσο ποτέ το λευκό πεντελικό μάρμαρο που το στολίζει, έβαλε τα καλά του για να υποδεχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης τους εκπροσώπους του Τύπου σε μια μίνι ξενάγηση και μια συνέντευξη που παραχώρησε η Ολομέλεια της ΕΟΕ και ο πρόεδρός της, Σπύρος Καπράλος, εμφανώς συγκινημένος γιατί, όπως είπε, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

«Να ανοίξει το στάδιο στο κοινό. Αυτό ήθελα εδώ και χρόνια και μέσα από μεγάλες δυσκολίες προσπαθούσα από την ημέρα που ανέλαβα την ηγεσία της ΕΟΕ και τελικά κατάφερα σήμερα» είπε ο κ. Καπράλος, ο οποίος σε ρόλο οικοδεσπότη είχε αναλάβει και την ξενάγηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στην εκδήλωση υποδοχής των δημοσιογράφων, εκτός του προέδρου της ΕΟΕ, ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος προέβη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης -με εφόδιο την μεγάλη εμπειρία του- και σε εύστοχες επισημάνσεις για την περαιτέρω βελτίωση του εγχειρήματος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Ιωάννης Βασιλειάδης, Γιάννης Καρράς, Βασίλης Κατσώρας, Θωμάς Τιμαμόπουλος, και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη Μυτιληναίου.

Το ιστορικό Στάδιο, το οποίο κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και στο οποίο αναβίωσαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, δέχεται πλέον επισκέπτες -Έλληνες και ξένους- καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Το στοιχείο αυτό είναι που οδήγησε και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα του Ολυμπισμού στη χώρα μας, στην απόφαση να διαμορφώσει το Στάδιο σε επισκέψιμο χώρο, ο οποίος θα παγιωθεί πλέον ως ένας από τους κύριους πόλους τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Για την πληρέστερη πληροφόρηση των επισκεπτών, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκδίδει ένα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο, διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), το οποίο θα διανέμεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Το Στάδιο θα παραμένει ανοικτό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, από τις 8 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα, για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου, και από τις 8 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα για την περίοδο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου.

Για την είσοδο των επισκεπτών, οι τιμές των εισιτηρίων καθορίστηκαν στα 3 ευρώ και το μειωμένο για τους φοιτητές στο 1,5 ευρώ, ενώ θα είναι δωρεάν για μαθητές σχολείων και τους συνοδούς τους.

Κατά την είσοδό τους στο χώρο, οι επισκέπτες λαμβάνουν, πλέον του ενημερωτικού εντύπου, μία συσκευή ατομικής ακουστικής ξενάγησης, διαθέσιμη σε 9 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Αραβικά, Ρώσικα, Κινέζικα και Ιαπωνικά), η οποία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Η ξενάγηση πληροφορεί τους επισκέπτες σχετικά με την πλούσια ιστορία του Σταδίου, την αρχιτεκτονική και την τοποθεσία του, το ιστορικό της κατασκευής, αλλά και της αναστήλωσης του, καθώς και το ρόλο που έχει διαδραματίσει σε πολλές, σημαντικές στιγμές για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους οποίους το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι στενά συνδεδεμένο, αφού φιλοξένησε, τόσο τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά την αναβίωσή τους το 1896, όσο και το άθλημα της τοξοβολίας και τον τερματισμό του Μαραθωνίου δρόμου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στα μελλοντικά σχέδια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η λειτουργία ενός πωλητηρίου αναμνηστικών ειδών, καθώς και η λειτουργία Μουσείου πολλαπλών εκθεμάτων στον πίσω χώρο του ιστορικού Σταδίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καπράλος τόνισε: «Σήμερα, γυρίσαμε αιώνες πίσω και ξετυλίξαμε το κουβάρι της ιστορίας του Παναθηναϊκού Σταδίου, που είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Αθήνας. Για τους συναδέλφους μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και για μένα προσωπικά, η σημερινή ημέρα δεν είναι απλά ξεχωριστή, είναι η εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου.

»Εδώ και πολλά χρόνια, περνώντας έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, έβλεπα συνεχώς την ίδια εικόνα που δεν τιμούσε τη χώρα μας. Έλληνες πολίτες και ξένους επισκέπτες να κρέμονται στα κάγκελα και να στριμώχνονται, επιδιώκοντας αγωνιωδώς να βγάλουν μια φωτογραφία ή προσπαθώντας να νιώσουν όσο το δυνατόν εντονότερα την αύρα των Ολυμπιακών Αγώνων, που πλημμυρίζει αυτό το στολίδι της Αθήνας.

»Πάντοτε λοιπόν, όταν αντίκριζα τις συγκεκριμένες εικόνες, είχα την ίδια απορία: Τί εμποδίζει τους επισκέπτες να θαυμάσουν αυτό το υπέροχο στάδιο από κοντά; Όταν λοιπόν έμαθα την απάντηση, έβαλα στόχο ζωής την αλλαγή αυτής της κατάστασης, που, όπως ήδη είπα, δεν τιμούσε τη χώρα μας.

»Όταν πέρυσι τον Φεβρουάριο ανέλαβα τη διοίκηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το άνοιγμα του Παναθηναϊκού Σταδίου ήταν για μένα βασική προτεραιότητα. Ένα χρόνο αργότερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδίδουμε το Καλλιμάρμαρο στο κοινό, ευελπιστώντας ότι, σύντομα και με τη δική σας βοήθεια, το Παναθηναϊκό Στάδιο θα αποτελέσει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τους Αθηναίους, για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους φίλους μας που επισκέπτονται τη χώρα μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης, άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το στάδιο στο κοινό, και ένα ζευγάρι νεαρών Αμερικανών από την Ατλάντα αγόρασε τα πρώτα δύο εισιτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...