Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

«Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού»

Στην παλαβή αλλά σκληρή πολιτική φάρσα του Ιταλούνομπελίστα πλέον- Ντάριο Φο «Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού» που τον εκτόξευσε στο ελληνικό θέατρο, πολύ πριν απ΄ την τηλεόραση, μέσα απ΄ τον σχετικά σύντομο ρόλο του Αστυφύλακα όπου ψιλοκέντησε όταν το έργο παρουσίασε, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, τη σεζόν 1986- ΄87 στο τότε «Διονύσια»- νυν «Δημήτρης Χορν»- ο Γιώργος Κιμούλης με το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», επιστρέφει ο Σπύρος Παπαδόπουλος.


Θα το παρουσιάσει - έκτοτε δεν έχει ξαναπαιχτεί από επαγγελματικό θίασο- την επόμενη σεζόν, μετά τις τρεις συνεχείς του ξενοπούλειου «Φιόρου του Λεβάντε», στο «Άνεσις» κρατώντας πια τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τρελού που ΄χε τότε παίξει ο Γιώργος Κιμούλης. Ακόμα δεν έχει αποφασίσει για τους συντελεστές αλλά για τη διανομή θεωρούνται σίγουροι Αντώνης Καρυστινός, Κώστας Αποστολάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Δήμητρα Στογιάννη, Στέλιος Πέτσος.


Το έργο που έγραψε το 1970 - στις δόξες του τότε- ο Ντάριο Φο βασίζεται στο αληθινό γεγονός της ενοχοποίησης απ΄ την ιταλική αστυνομία, για τη βόμβα που σκότωσε, ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβριο του ΄69, δεκαεπτά άτομα στην πλατεία Φοντάνα του Μιλάνου, του αναρχικού Τζουζέπε Πινέλι ο οποίος κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων αυτοκτόνησε, όπως τελικά αποφάνθηκε η δικαιοσύνη- ή εκπαραθυρώθηκε όπως πιστεύεται...-, πηδώντας απ΄ τον τέταρτο όροφο του αστυνομικού τμήματος όπου κρατούνταν. Παρουσιάστηκε απ΄ τη θεατρική κολεκτίβα του Ντάριο Φο «Λα Κομούνε» με πρεμιέρα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Βαρέζε για να περιοδεύσει σε όλη την Ιταλία με τεράστια επιτυχία- υπολογίζεται πως το είδαν γύρω στο ένα εκατομμύριο θεατές.

Στην Ελλάδα το πρωτοπαρουσίασαν στο θέατρο «Άλφα» με το «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρό» τους, τη σεζόν 1977- ΄78, σε σκηνοθεσία του πρώτου, ο Στέφανος Ληναίος κι η Έλλη Φωτίου που το ξανανέβασαν το 2003- ΄04.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...