Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Έργα ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη

Έκθεση για τα 35 χρόνια ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής διοργανώνεται στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας και παρουσιάζει ένα σύνολο αντιπροσωπευτικών αρχιτεκτονικών έργων της περιόδου 1975-2010.

Η έκθεση «35+ Οικοδομώντας τη δημοκρατία: 35 χρόνια ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής» εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται στην αρχιτεκτονική η μετάβαση στη δημοκρατία και η ένταξη της Ισπανίας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Η υγεία, η κατοικία, η παιδεία, οι μεταφορές, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι τομείς όπου εκφράζονται οι δυο παραπάνω πολιτικές συγκυρίες, μεταμορφώνοντας το κοινωνικό τοπίο της Ισπανίας, την ποιότητα ζωής των πολιτών της αλλά και την αντίληψη του ρόλου της αρχιτεκτονικής στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.
Μέσα από ένα σύνολο 36 ενοτήτων που αντιστοιχούν χρονικά με το διάστημα από το τέλος της φρανκικής περιόδου μέχρι τη δημοκρατική διακυβέρνηση της Ισπανίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, τα αρχιτεκτονικά δείγματα με την υπογραφή περισσότερο ή λιγότερο γνωστών Ισπανών δημιουργών, καταδεικνύουν την αλληλεπίδραση κοινωνίας και αρχιτεκτονικής όχι μόνο στο είδος και τον σκοπό των κατασκευών αλλά και στη χρήση νέων υλικών και στην αισθητική αντίληψη των δημιουργών τους.
Μουσεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, κτίρια τραπεζών, δημαρχιακά μέγαρα, πανεπιστημιακές σχολές, αθλητικά κέντρα, νοσοκομεία, κέντρα για την τρίτη ηλικία ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, γήπεδα ποδοσφαίρου, λαϊκές αγορές, οινοποιεία, κολυμβητήρια, αλλά και νεκροταφεία είναι κάποια από τα εκθέματα που ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει σε πάνελ, μακέτες, φωτογραφίες και βίντεο.
Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ και διαρκεί από τις 14 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...