Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κλείνει το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου


Τη διακοπή της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος, στο πλαίσιο των περικοπών που έχει ήδη εξαγγείλει. Το Κέντρο, που ιδρύθηκε το 2007 και χρηματοδοτείται από το κράτος, είναι αυτό που δίνει τις επιχορηγήσεις στο ελεύθερο θέατρο, ενώ ανάμεσα στις βασικές δραστηριότητές του είναι και η λειτουργία των 16 Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ) που υπάρχουν στη χώρα, του Κέντρου Αρχαίου Δράματος, του Θεατρικού Μουσείου και του «Συστήματος Αθήνα». Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του 2009, ύψους περίπου 650.000 ευρώ- ποσό που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού ποσού που διαχειρίζεται το ΕΚΕΘΕΧ-, τα μείωσε εφέτος κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι περίπου δεκαπέντε εργαζόμενοι του ΕΚΕΘΕΧ θα πληρωθούν και για τον μήνα Απρίλιο, ωστόσο καμία διαβεβαίωση δεν έχει δοθεί για τη συνέχεια.

Μεγάλος είναι και ο προβληματισμός για τη συνέχιση ή μη του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ καθώς, σύμφωνα με πηγές, το ΥΠΠΟ σκέφτεται να πετάξει το «μπαλάκι» στους δήμους, αποσύροντας το ίδιο την οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον στα δύο τρίτα εξ αυτών. Αν αυτό υλοποιηθεί, η «ζωή» των ΔΗΠΕΘΕ θα εξαρτηθεί από τους δήμους, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Υπολογίζεται ότι από δέκα ως δεκαπέντε είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι- εκ των οποίων δύο ή τρεις μπορεί να προέρχονται από τη δημοτική Αρχή-, ενώ απασχολούνται περί τους δέκα ηθοποιούς ανά σεζόν. Η κριτική πάντως που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια στον θεσμό και στην παραγωγικότητά του έχει αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του. Το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί εξ ημισείας με τον αντίστοιχο δήμο κάθε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο με το ποσό των 200.000 ευρώ, το οποίο εφέτος μειώθηκε κατά 10%. Αλλα τόσα δίνουν οι δήμοι.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα ανανέωσης της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Γιάννη Χουβαρδά, που τυπικά έχει λήξει από τις 4 Απριλίου. Βασικό σημείο της διαπραγμάτευσης είναι η μείωση του προϋπολογισμού για την προσεχή σεζόν.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=327245&dt=22/04/2010#ixzz0lpgIbACC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...