Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η Comedie Francaise με την «Αντιγόνη» του Ανούιγ στην Αθήνα

Με  ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονης γαλλικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και στοχασμού ξεκινούν αυτό τον μήνα και έως τον Ιούνιο, οι εκατό πολιτιστικές  εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στη Γαλλία, που διοργανώνει στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.


Το εύρος των εκδηλώσεων εκτείνεται από  την Comedie Francaise, για πρώτη φορά από το 1962 επί ελληνικού εδάφους, σε μια ομάδα χορού  χιπ-χοπ με «Ρωμαίους και Ιουλιέτες», σε ελληνογαλλικές  συμπαραγωγές, έως και ολονύχτια σύναξη Γάλλων και Ελλήνων φιλοσόφων. 


Το στίγμα δίνει ο γενικός τίτλος του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014», που παραπέμπει στην 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στη σταθερή φιλία ετών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το κλίμα και μέσα από συνεργασία κορυφαίων γαλλικών και ελληνικών φορέων, καταφτάνει για παράδειγμα στις 25 και 27 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής η Comedie Francaise,  το πρώτο Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας, με την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, σε μια από τις πολύ σπάνιες περιοδείες της.

Επίσης, εξασφαλίστηκαν συμπαραγωγές, όπως με την Comedie de Reims για την  παράσταση «Δυτική αποβάθρα» του Μπερνάρ Μαρί Κολτές, που θα ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο (5-15/6 ) και στη Ρενς (4-8/11), με Έλληνες πρωταγωνιστές (Θέμιδα Μπαζάκα, Χρήστο Στέργιογλου, Μιχάλη Αφολαγιάν, Μαρία Ναυπλιώτου), σε σκηνοθεσία Λιντοβίκ Λαγκάρντ.

Ο βραβευμένος για τη δική του «Ιφιγένεια», Γάλλος συγγραφέας από την Αϊτή, Ζαν Ρενέ Λεμουάν (Jean Rene- Lemoine), ανεβάζει το έργο του στο «Από Μηχανής Θέατρο», με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο (3-30/5).

Το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ  Αθηνών η Έφη Θεοδώρου θα σκηνοθετήσει «Το Ατλαζένιο Γοβάκι» του Πωλ Κλωντέλ, σε νέα μετάφραση του Στρατή Πασχάλη έπειτα από παραγγελία του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, εφέτος ο νέος διευθυντής  και γνώριμος των Ελλήνων, σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, θα παρουσιάσει ένα ειδικό αφιέρωμα στη νέα ελληνική δραματουργία.
 
«Το θέατρο είναι  βασική μας προτεραιότητα στις εκδηλώσεις», τόνισε ο  διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Ολιβιέ Ντεκότ, παρουσιάζοντας την Τρίτη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014». Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε  από το 2012, και  κορυφώνεται αυτό το εξάμηνο.

Περιλαμβάνει  όλες τις μορφές της σύγχρονης γαλλικής δημιουργίας: στη μουσική, τον χορό, την εικαστική δημιουργία, τον κινηματογράφο -αφιέρωμα τον Απρίλιο στο έργο του Ζαν Λυκ Γκοντάρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Γαλλόφωνο σινεμά (από 19/3) με ανάδοχο εφέτος τη Ναταλί Μπάιγ-, και τη  φιλοσοφική σκέψη -  ο Αλαίν Μπαντιού   θα δώσει στην Αθήνα διάλεξη (23/1)  με θέμα «Το Συμπόσιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία»  και ο Ζακ Ρανσιέρ  στις 30/1, διάλεξη με θέμα «Η σκέψη του παρόντος», συσχετισμοί του χρόνου και της πολιτικής.

Στη Νίκη της Σαμοθράκης και τη συντήρησή της θα εστιάσει η διάλεξη (3/6) του προέδρου του Μουσείου του Λούβρου, Ζαν Λυκ Μαρτινέζ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό  την αιγίδα των  υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γαλλίας και με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...